La mulți ani, Europa! Lucruri mai puțin cunoscute despre continentul nostru
În fiecare an în 9 mai este marcată Ziua Europei, moment în care Uniunea Europeană își sărbătorește realizările în ceea ce privește unitatea și pacea durabilă. Iată câteva lucruri mai puțin cunoscute despre continentul nostru.
În 9 mai 1950 a fost prezentată Declarația Schuman, momentul de răscruce care a constituit începutul integrării și cooperării europene pentru pace și unitate. Europa este un continent situat în întregime în emisfera nordică și în cea mai mare parte în emisfera estică. Ideea de a face Uniunea Europeană a venit după cele două mari războaie petrecute în Europa. Țările membre și-au dat seama că este mai bine să lucreze împreună decât să lupte împotriva celuilalt. Din Uniunea Europeană fac parte în prezent 27 de țări din Europa, însă la început au lucrat împreună doar șase țări: Belgia, Franța, Germania, Italia, Luxemburg și Olanda.
În ceea ce privește denumirea continentului, nu se cunoaște cu exactitate o semnificație. Multă lume consideră că numele vine din mitologia greacă. Europa era o prințesă pe care Zeus a răpit-o după ce a luat forma unui taur alb. În greaca veche, Europa a fost o regină mitologică a Cretei și nu o denumire geografică. Mai târziu însă, termenul a fost folosit pentru a se referi la nord – centrul Greciei și, apoi, semnificația sa a fost extinsă și în ținuturile din nord. O altă teorie susține că termenul derivă din grecescul eurus, care înseamnă larg sau vas, și ops, care înseamnă ochi, față și chip.
Curiozități legate de Europa
Europa este o dovadă de diversitate culturală și lingvistică, evidențiind istoria bogată a țărilor membre. Iată câteva lucruri mai puțin știute despre continentul nostru:
Este „casă” pentru peste 200 de limbi;
Peste jumătate din populație vorbește fluent cel puțin două limbi, potrivit tomedes.com;
În Europa se regăsește cea mai mică țară din lume: Vatican;
Europa oferă brânzeturi de renume mondial, cum ar fi Brie, Parmigiano – Reggiano sau Gouda;
Europa deține „capitala mondială a ciocolatei”, adică Belgia;
Cele mai frumoase castele și clădiri istorice care te duc cu gândul la basme se regăsesc în Europa;
Europa a jucat un rol esențial în dezvoltarea arhitecturii Art Nouveau, orașe precum Bruxelles, Barcelona și Paris afișând formele elegante și organice ale acestui stil.
Lista poate continua cu multe alte lucruri interesante despre Europa și țările care o formează. Câteva dintre ele pot fi descoperite și în imaginile de mai jos.