Americanii interzic TikTok. Aplicația e problematică și în Europa
Joe Biden, președintele Statelor Unite ale Americii, ia măsuri drastice privind TikTok. Acesta a semnat un proiect de lege legat de interzicerea aplicației în SUA. ByteDance, compania mamă a TikTok, are la dispoziție nouă luni pentru a-și ceda proprietatea. În caz contrar, aplicația va fi blocată.
Legea a fost introdusă din cauza temerilor că TikTok ar putea împărtăși datele utilizatorilor cu guvernul chinez. Ea a beneficiat de un sprijin majoritar, 79 de senatori votând pentru și 18 împotrivă. „Ani de zile am permis partidului comunist chinez să controleze una dintre cele mai populare aplicații din America. Acest lucru a fost periculos. O nouă lege va impune proprietarului său chinez să vândă aplicația. Aceasta este o mișcare bună pentru America”, a declarat, potrivit bbc.com, senatorul Marco Rubio.
ByteDance, compania mamă a TikTok, spune că aplicația nu este un agent secret al Chinei sau al oricărei alte țări. Se va reuși sau nu interzicerea aplicației în SUA? Este greu de zis. ByteDance a anunțat că va acționa în instanță, iar procesul ar putea dura chiar și ani. În plus, popularitatea aplicației în rândul tinerilor ar putea fi, de asemenea, o problemă.
Și Uniunea Europeană se „luptă” cu TikTok
Comisia Europeană și-a arătat intenția de a lua noi măsuri privind TikTok. Se inițiază proceduri împotriva TikTok Lite în Franța și Spania și în același timp se dorește suspendarea programului de recompensare în Uniunea Europeană. În 22 aprilie Comisia Europeană a inițiat a doua procedură oficială împotriva TikTok în temeiul Actului legislativ privind serviciile digitale (DSA). Există suspiciunea că societatea a încălcat Actul legislativ privind serviciile digitale atunci când a lansat TikTok Lite în Franța și Spania.
Comisia este preocupată de faptul că „Programul Task and Reward” al TikTok Lite, care permite utilizatorilor să câștige puncte în timp ce îndeplinesc anumite „sarcini” pe TikTok – cum ar fi vizionarea de materiale video, vizionarea conținutului, urmărirea creatorilor, invitarea prietenilor să se alăture TikTok etc. – a fost lansat fără o evaluare diligentă prealabilă a riscurilor pe care le implică. În special a celor legate de efectul de dependență al platformelor și fără a lua măsuri eficace de atenuare a riscurilor.
„Acest lucru este deosebit de îngrijorător pentru copii, având în vedere absența suspectată a unor mecanisme eficace de verificare a vârstei în TikTok. Lipsa unor mecanisme eficace de verificare a vârstei și presupusa creare de dependență a platformelor sunt deja în curs de investigare în cadrul primei proceduri oficiale împotriva TikTok”, anunță reprezentanții Comisiei Europene.
Ce urmărește Comisia Europeană
Noua anchetă se concentrează pe următoarele domenii:
Respectarea de către TikTok a obligației DSA de a efectua și de a prezenta un raport de evaluare a riscurilor înainte de implementarea funcționalităților, în acest caz programul „Task and Reward Lite”, care ar putea avea un impact critic asupra riscurilor sistemice. În special efectele negative asupra sănătății mintale, inclusiv asupra sănătății mintale a minorilor, în special ca urmare a noii caracteristici care stimulează comportamentul de dependență;
Măsurile luate de TikTok pentru a atenua aceste riscuri.
TikTok Lite este o aplicație nouă cu o funcționalitate destinată utilizatorilor cu vârsta de peste 18 de ani, denumită „Task and Reward Program”. Ea le permite utilizatorilor să câștige puncte în timp ce îndeplinesc anumite „sarcini” pe TikTok. Cum ar fi vizionarea de videoclipuri, conținut care vizionează creatori, invitându-i pe prieteni să se alăture TikTok etc. Aceste puncte pot fi schimbate cu recompense, cum ar fi voucherele Amazon.