Știm cu toții despre 1 mai că este acea zi liberă în care stăm cu familia sau cu prietenii și facem un grătar. ȘTIRI PENTRU COPIIvă relatează care este de fapt istoria și semnificația acestei zile.
Pentru mulți dintre noi, ziua de 1 mai este ziua în care primim liber de la școală sau de la serviciu și ieșim cu prietenii sau cu familia la grătar. Știați totuși că nu toate țările sărbătoresc această zi? De exemplu Australia, Elveția și Statele Unite ale Americii nu consideră 1 mai o sărbătoare națională. În restul țărilor europene însă, ziua de 1 mai este zi liberă.
Istoria zilei de 1 mai
Totul a început în 1872 când aproximativ 100.000 de muncitori (cifra diferă in funcție de sursa) din New York au ieșit să protesteze. Aceștia cereau reducerea timpului de lucru la 8 ore, considerându-se abuzați de șefii fabricilor. Ca urmare a acestui protest, Federația Sindicatelor din Statele Unite și Canadei s-a adunat și a emis un document care zicea că începând cu 1 mai 1886, ziua de lucru trebuie să nu aibă mai mult de 8 ore.
Astfel, pe întreg teritoriul Statelor Unite au avut loc pe 1 mai 1886 numeroase proteste la care au participat sute de mii de manifestanți. Toți cereau același lucru: mai multe drepturi pentru muncitori și scurtarea zilei de lucru la 8 ore. Cea mai mare manifestație a avut loc la Chicago. 90.000 de demonstranți dintre care 40 de mii care erau în grevă au ieșit pe străzile orașelor pentru a lupta împotriva abuzului. În urma acestor proteste, 35 de mii de muncitori și-au câștigat dreptul la ziua de muncă de 8 ore, fără să li se reducă salariul.
Protestul din Chicago
Conflictul nu s-a oprit aici, deoarece nu toți muncitorii au primit acest drept. La 3 zile după protestul inițial, în Piața Haymarket din Chicago, numărul greviștilor a crescut la 65 de mii. În timpul demonstrațiilor, poliția a intervenit și a împușcat 4 protestatari, rănind de asemenea mulți alții. Astfel, aceste proteste au ajuns cunoscute pe tot globul. Acest lucru a stârnit nemulțumire în rândul muncitorilor din America, care au pornit un război împotriva poliției. În aceeași seară, o bombă a fost aruncată către polițiști, rănindu-i pe 66 dintre ei și omorându-i pe alți șapte. Poliția a ripostat cu focuri de armă, rănind 200 de protestatari.
În urma acestor proteste, în anul 1889, la Paris a fost stabilită ziua de 1 mai ca fiind ziua internațională a muncitorilor, în onoarea protestatarilor din America. În anul 1890 au început să aibă loc demonstrații atât în Statele Unite, cât și în Europa, Chile, Peru și Cuba. Astfel, această zi a devenit un eveniment anual care urma să fie sărbătorit până în ziua de azi.
Ziua de 1 mai în România
În România, această zi a fost sărbătorită pentru prima dată în 1890. Pe perioada regimului comunist, această zi era sărbătorită, în orașe, prin manifestații uriașe asemănătoare cu cele din China și Coreea de Nord. Aceste demonstrații aveau rolul de a lăuda partidul și regimul comunist. În zonele rurale însă, această zi era sărbătorită într-un mod mai relaxant. Oamenii ieșeau la iarbă verde ca să facă grătar și să bea bere. După căderea regimului comunist, ziua de 1 mai a continuat să fie celebrată în România.