Oamenii de știință prezic un eveniment astronomic rar. Va fi explozie în cosmos
În timp ce atenția lumii a fost concentrată pe eclipsa de soare care a avut loc la începutul lunii aprilie, oamenii de știință au prezis un eveniment astronomic rar. Anul acesta, cândva, până în septembrie, se așteaptă ca o stea pitică albă, numită T Coronae Borealis, să explodeze.
Steaua, numită și T CrB, se regăsește în Corona Borealis, la 3.000 de ani lumină de Pământ, iar NASA spune că va fi o explozie de nova unică. Se preconizează că evenimentul cosmic rar va putea fi văzut și cu ochiul liber, fără a fi nevoie de vreun telescop scump. Prin definiție o novă este o explozie a unei stele care face ca aceasta să devină mai strălucitoare, iar apoi revine la forma inițială. Explozia se produce atunci când două stele se află foarte aproape una de cealaltă.
Un eveniment care are loc o dată la 80 de ani
Oamenii de știință așteaptă cu nerăbdare acest eveniment astronomic rar. Potrivit managerului de mediu al meteoriților de la NASA, William J. Cooke, un astfel de eveniment are loc o dată la 75 – 80 de ani. Ultima novă a avut loc în 1946. „Sunt foarte entuziasmat. Acest lucru este un fel de cometă Halley – se produce o dată la 75 – 80 de ani – dar nova nu are parte de atenția pe care o are cometa Halley. Cometele primesc întotdeauna mai multă atenție”, a declarat William J. Cooke, potrivit bbc.com.
În cele mai multe cazuri, experții NASA nu au nicio idee despre momentul în care vor avea loc exploziile de nova. Totuși, există în jur de 10 nova care sunt cunoscute ca fiind recurente. „O nova recurentă este o nova care explodează periodic. Iar T Coronae Borealis este un exemplu”, mai explică William J. Cooke. Oamenii de știință știu că înainte de a exploda, o novă se întunecă timp de un an. T Coronae Borealis a început să se întunece în martie 2023, iar asta îi face pe specialiști să creadă că explozia va avea loc până în septembrie.