Noi decizii privind învățământul superior. Ce trebuie să știe studenții
Klaus Iohannis a semnat în 15 aprilie decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea art. 9 alin (1) din Legea învățământului superior nr. 199/2023. Concret, s-au luat noi decizii privind învățământul superior din punct de vedere al taxelor de școlarizare.
Proiectul propunea ca taxele de școlarizare să fie comunicate candidaților din timp. Totodată, urmărea ca taxele să nu poată fi modificate de instituțiile de învățământ superior pe perioada unui ciclu de studii, pentru aceeași promoție de studenți. Până acum universitățile de stat din țară își stabileau prin votul Senatului universitar cuantumul taxelor de școlarizare. Pe parcurs, studenții se puteau trezi cu neplăceri. Cum ar fi că taxa pentru a-și continua studiile s-a majorat.
„Această modificare legislativă vine să îndrepte o situație care îi dezavantajează în mod direct pe studenți. De ani buni, universitățile încalcă drepturile studenților înmatriculați în învățământul „cu taxă”, modificând după bunul plac taxele de școlarizare în timpul perioadei de studiu. Inițiativa dorește, astfel, să ofere o garanție clară și neechivocă, stipulată la nivel de lege, pentru cei peste 170.000 de studenți din România care sunt înmatriculați la învățământ „cu taxă” în instituțiile de învățământ superior din România, că taxele lor de școlarizare nu vor fi mărite pe perioada studiilor”, se arată în expunerea de motive a proiectului.
Cum arată acum legea, după modificarea făcută
Klaus Iohannis a promulgat legea, iar studenții vor ști clar cât trebuie să plătească pentru a urma cursurile unei facultăți.
„În instituțiile de învățământ superior de stat învățământul este gratuit, pentru cifra de școlarizare aprobată anual prin hotărâre a Guvernului, și cu taxă. Cuantumul taxei de școlarizare este propus de consiliul de administrație, aprobat de senatul universitar și se aduce la cunoștința candidaților la data publicării ofertei educaționale, conform Metodologiei – cadru privind organizarea admiterii în ciclurile de studii universitare de licență, de master și de doctorat”, spune noul articol 9, alineatul 1 din Legea învățământului superior.