Locuri de poveste din România. Lacul Bâtca Doamnei
Locuri de poveste din România. Deși putem vizita locuri frumoase din afara țării, e important să știm că și la noi sunt o mulțime de obiective turistice, unele mai interesante decât altele. România e o țară fabuloasă, cu toate formele de relief, care merită să fie descoperită. De aceea, continuăm rubrica noastră despre locuri de poveste din România. Copii, dați-le idei părinților!
Una din cele mai importante zone ale orașului Piatra Neamț este Lacul Bâtca Doamnei, situat la o altitudine de 325 metri. Turiștii se pot bucura de priveliști minunate, putând admira într-o parte panorama orașului, iar în cealaltă parte Muntele Ceahlău în toată splendoarea sa. Și asta nu e tot. Turiștii se pot bucura și de o companie plăcută și elegantă. Pe lac înoată grațios mii de lebede.
De asemenea, lacul are și un scop de protecție împotriva viiturilor din sezonul ploios. Potrivit piatraneamtcity.ro, lacul s-a format în anul 1962 prin bararea râului Bistrița și îndiguirea laterală, pe partea stângă, a unui perimetru din albia majoră a râului. Lacul Bâtca Doamnei are o suprafață de 235 hectare, o lungime maximă de 3200 m, o lățime maximă de 1050 m și o adâncime maximă de 15,5 m.
Alături de lacurile Pângărești și Vaduri, lacul Bâtca Doamnei reprezintă o zonă importantă pentru păsările migratoare. Datorită suprafeței mari, lacul oferă condiții de iernat pentru un număr mare de păsări. Printre ele se numără populații de corcodel cu gât negru, corcodel cu gât roșu, ferestraș mic, ferestraș mare, ferestraș moțat. De asemenea, în luna noiembrie, pe lacul Bâtca Doamnei pot fi observate exemplare de cormoran mare. Păsările poposesc și se odihnesc acolo în timpul migrației. Pe lângă toate acestea, chiar în apropierea lacului se află și un deal cu același nume, Bâtca Doamnei, unde se găsesc ruinele Cetății Dacice.