Locuri de poveste din România. Deși putem vizita locuri frumoase din afara țării, e important să știm că și la noi sunt o mulțime de obiective turistice, unele mai interesante decât altele. România e o țară fabuloasă, cu toate formele de relief, care merită să fie descoperită. De aceea, continuăm rubrica noastră despre locuri de poveste din România. Copii, dați-le idei părinților!
La aproximativ 30 km de București, pe malul stâng ar râului Sabar, în comuna Florești – Stoenești, județul Giurgiu, se află Conacul „Gavril Drugănescu”. Când vine vorba de această zonă, un nume des întâlnit este Gavril Drugănescu, mare vornic de Târgoviște. Potrivit Primăriei Florești – Stoenești, Gavril Drugănescu a înălțat între anii 1710 – 1715 conacul din satul Stoenești, care astăzi adăpostește Muzeul de Etnografie și Artă Populară din Câmpia Dunării. Clădirea, un frumos edificiu construit în stil brâncovenesc, este mai puțin cunoscută de turiști.
Conacul Drugănești a fost renovat și găzduiește acum colecții valoroase. Ele au legătură cu viața rurală, etnografia și arta populară de pe meleagurile Vlăsiei și Burnasului, a Luncii Dunării, a văii Mostiștei și din șesul Bărăganului. Expoziția de bază a fost inaugurată în 1971 și cuprinde 13 săli. În ele sunt expuse colecții de port și țesături de interior, ceramică, prelucrarea lemnului și metalelor, ocupații tradiționale și industria casnică.
Biserica „Buna Vestire”, o altă clădire construită de Gavril Drugănescu
După construirea Conacului Drugănești, Gavril Drugănescu a ridicat, în stilul secolelor al XV – XVII-lea, și Biserica „Buna Vestire” din Drugănești. Clădirea datează din perioada 1715 – 1723, iar în interior este păstrată și azi pictura originală realizată de zugravi vestiți ai vremii. Printre ei se numără: preotul Nicolae Zugravul, Ierei Nicolae, Toma, Bratu și Petre.
„Biserica Drugănești este un ansamblu arhitectural, pictural și decorativ foarte important în rândul monumentelor brâncovenești din Țara Românească. Muzeul de Etnografie și Artă Populară Florești – Stoenești și Biserica Drugănești constituie un punct de atracție atât pentru specialiști, cât și pentru publicul larg, pentru cei interesați de cunoașterea tezaurului cultural și artistic a județului Giurgiu”, se arată pe site-ul Primăriei Florești – Stoenești.