Situație îngrijorătoare la Timișoara după ce zeci de elevi din mai multe clase și mai mulți profesori s-au trezit cu o intoxicație inexplicabilă. Toți sunt de la un mare liceu din oraș, mai exact la Colegiul Național C. D. Loga. Mai multe echipe din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP), din mai multe domenii de specializare, fac cercetări.
„M-am sfătuit cu ISJ și DSP, iar soluția cea mai bună ar fi să susținem cursurile online pentru zilele de joi și vineri, urmând ca vineri să dezinfectăm toată școala. Mai ales că, în acest moment, medicii suspicionează prezența unui virus”, a transmis Violeta Boncilă, directorul unității de învățământ. Acest lucru a fost confirmat si de Inspectoratul Scolar Timis: “Pentru că până la acest moment nu avem rezultate confirmate de la DSP Timiș și încă se lucrează la a se identifica cauza care a generat îmbolnăvirea copiilor și a colegilor de la Loga, la propunerea conducerii unității de învățământ, cu acordul ISJ Timiș și acordul doamnei ministru, s-a luat decizia de a se desfășura activitatea în zilele de joi și vineri în sistem online”.
„Din datele colectate de la instituțiile specializate, rezultă că, în cursul dimineții, s-au prezentat la serviciul de urgență încă 18 copii, față de cei 14 copii internați în cursul nopții. Dintre copiii prezentați în serviciul de urgență în cursul dimineții, 8 au fost externați direct din serviciul de urgență, 10 sunt încă în investigații, urmând a se hotărî asupra spitalizării sau externării. Dintre cei 14 minori internați la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii “Louis Țurcanu Timișoara” în cursul nopții, 2 sunt în procedură de externare.
Toți copiii care au prezentat, până în acest moment, simptome sunt stabilizați.
Au fost informați directorii tuturor unităților de învățământ asupra situației, solicitându-li-se să notifice I.Ș.J. Timiș, în situația în care există elevi cu aceeași simptomatologie. Suntem în contact permanent cu toate instituțiile spitalicești de pe raza municipiului Timișoara și vom reveni cu informații, pe măsură ce ne vor fi remise”, a transmis Aura Danielescu, inspector școlar general.
„Direcția de Sănătate Publică Timiș a deplasat în teren la unitatea de învățământ în cauză mai multe echipe, pe diverse specialități (Serviciul Control în Sănătate Publică, Laboratorul de Toxicologie și Laboratorul de Radiații). Au fost prelevate cinci probe de apă, atât de la rețea, cât și de la dozatoarele de apă aflate în incinta unității, care au fost ulterior sigilate și scoase de la consum. Suplimentar au mai fost prelevate 12 probe de sanitație, din care 10 probe de suprafață și două probe aeromicrofloră. Laboratorul de Toxicologie a prelevat probe, în vederea determinării unor parametrii toxicologici (de exemplu amoniac sau clor). La acest moment, din informațiile pe care le deținem, din pacienții care s-au prezentat la serviciul de urgență, 15 (copii), cu grupe de vârstă diferite, sunt internați la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Louis Țurcanu”. Celelalte persoane, în urma evaluării stării de sănătate, nu au necesitat internare. Ancheta epidemiologică se află în desfășurare, sursa de îmbolnăvire nefiind deocamdată clar identificată”, transmite Cornelia Bubatu, purtător de cuvânt al DSP.
În noaptea care tocmai a trecut numărul de urgență 112 a fost apelat de mai mulți părinți ai căror copii se simțeau rău. Aura Danielescu, inspectorul școlar general, a transmis de dimineață câteva informații legate de această situație. Cu privire la cazurile de îmbolnăviri semnalate în cadrul colectivului de elevi și cadre didactice de la Colegiul Național „C. D. Loga” Timișoara, în seara zilei de 02.04.2024 și pe parcursul nopții, I.Ș.J. Timiș, este în măsură să transmită, în acest moment, următoarele informații, sub rezerva că situația este în desfășurare. În cursul serii de ieri, 02.04.2024, I.S.U. Timiș a fost informat de către dispeceratul S.A.J. Timiș cu privire la faptul că există o simptomatologie comună la un număr de 15 elevi, care au fost internați la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Louis Țurcanu” Timișoara, iar 3 la Clinicile Noi și 3 adulți la Spitalul Județean. La solicitarea părinților, unul dintre elevii internați la Spitalul pentru Copii a fost externat. Lucrurile sunt în dinamică, toate autoritățile fiind implicate în gestionarea situației!
I.S.U. Timiș, a dispus deplasarea la sediul unității de învățământ, în scopul identificării unei posibile surse a acestor îmbolnăviri. Conducerea unității de învățământ nu cunoaște și nu poate identifica, în acest moment, sursa acestei simptomatologii, cu atât mai mult cu cât unitatea de învățământ nu dispune de cantină, nu este racordată la gaze naturale și nu dispus efectuarea unor lucrări de dezinfecție, deratizare/dezinsecție.
I.Ș.J. Timiș a păstrat legătura cu structurile specializate să intervină în astfel de situații, fiind informat constant asupra dinamicii evenimentelor”, a transmis aceasta. Având în vedere situația dată, s-a decis suspendarea cursurilor școlare pentru ziua de astăzi.
Până la momentul scrierii acestui articol nu sunt cunoscute cauzele pentru care zeci de elevi au fost intoxicați (numărul lor a crescut între timp), iar 12 au ajuns la spital. Printre simptome se numără amețeala, vărsăturile, durerile abdominale, frisoanele și scaunele diareice.
Nefiind cunoscută cauza îmbolnăvirii, cercetările continuă. „Conducerea unității de învățământ nu cunoaște și nu poate identifica, în acest moment, sursa acestei simptomatologii, cu atât mai mult cu cât unitatea de învățământ nu dispune de cantină, nu este racordată la gaze naturale și nu dispus efectuarea unor lucrări de dezinfecție, deratizare / dezinsecție”, a transmis Aura Danielescu, inspector școlar general.
O posibilitate ar fi ca elevii și cadrele didactice să se fi îmbolnăvit din cauza apei. „Au fost trimise mai multe echipe din cadrul DSP pe diverse domenii de specializare (Serviciul Control, Laborator, Toxicologie, Radiații), au fost prelevate probe de apă, atât de la rețea, cât și de la dozatoarele de apă aflate în incinta unității. A fost sistată utilizarea acestora până la obținerea rezultatelor. Cercetările se află în desfășurare, momentan se caută sursa de îmbolnăvire”, a transmis Cornelia Bubatu, purtător de cuvânt al DSP.
Sursă foto: unsplash.com/camilo jimenez
Salvați Copiii extinde accesul la servicii medicale. Cine beneficiază de ele