Metodologia de acordare a burselor, în consultare publică. Principalele noutăți
Ministerul Educației a lansat în consultare publică Metodologia de acordare a burselor școlare. Printre noutăți se numără un nou tip de bursă. De asemenea, noi categorii de elevi vor putea primi bursă socială, bursa de merit se va acorda elevilor cu media de cel puțin 9,50, iar acordarea burselor va ține cont și de absențele acumulate de elevi într-o lună.
Începând cu anul școlar 2024 – 2025 din „familia” burselor școlare va face parte și bursa de reziliență. Aceasta are menirea de a motiva și elevii care au în acest moment rezultate medii. „Este o formă de a stimula progresul individual în învățare. Cuantumul bursei de reziliență va fi de 300 de lei pe lună. Bursa se va acorda elevilor care au obținut cel puțin media anuală șapte și se află printre primii 30% dintre elevii din clasă, din punct de vedere al rezultatelor”, a explicat Ligia Deca, ministrul Educației.
Alte noutăți privind bursele școlare
Printre noutățile prevăzute în Metodologia de acordare a burselor școlare se mai numără:
Bursele de merit și de reziliență se acordă primilor 30% dintre elevii din fiecărei clase;
Bursele de merit se acordă elevilor care au cel puțin media 9.50;
Noi beneficiari de bursă socială: elevii cu afecțiuni oncologice și / sau cronice școlarizați, pentru o perioadă mai mare de patru săptămâni, în cadrul „Școlii din Spital” sau la domiciliu, precum și a elevilor reintegrați în unitatea de învățământ la care au fost înmatriculați anterior, după o perioadă de spitalizare mai mare de patru săptămâni;
Bursa de excelență, bursa de merit, bursa de reziliență sau bursa tehnologică sunt acordate doar elevilor care au obținut media 10 / calificativul foarte bine la purtare la finalul anului școlar anterior;
În situația în care elevii acumulează 10 sau mai multe absențe nemotivate într-o lună, nu primesc bursa de excelență, bursa de reziliență, bursa de merit, bursa socială, bursa tehnologică, după caz, pentru luna respectivă.
În ceea ce privește bursa socială, aceasta se va acorda și elevilor din familii monoparentale, cu un venit mediu net lunar / membru de familie, pe ultimele 12 luni, mai mic de un salariu minim net pe economie. De asemenea, bursa pentru mame minore se va acorda până la finalul cursurilor învățământului obligatoriu, chiar dacă beneficiarele împlinesc 18 ani între timp.
Care sunt valorile pe care le vor avea bursele
Cuantumul burselor rămâne neschimbat și în anul școlar următor. Asta înseamnă că elevii vor primi, în funcție de bursă, următoarele sume:
Bursă de excelență olimpică I – între 750 și 3000 lei;
Bursă de excelență olimpică II – 700 lei;
Bursă de merit – 450 lei;
Bursă socială – 300 lei;
Bursă pentru mame minore – 700 lei;
Bursă tehnologică – 300 lei.
Propunerile și sugestiile cu privire la proiectul supus consultării publice pot fi trimise în următoarele 10 zile calendaristice (de la data publicării) pe adresa de e-mail catalina.chendea@edu.gov.ro.