MISTERELE LUMII, ISTORII NEELUCIDATE. Primul sit al Arabiei Saudite inclus în UNESCO
În lume există o mulțime locuri ale căror secrete nu au fost elucidate nici până în zilele noastre. ȘTIRI PENTRU COPII vă vorbește azi, la rubrica MISTERELE LUMII, ISTORII NEELUCIDATE, despre primul sit al Arabiei Saudite inclus în patrimoniul UNESCO.
În inima Arabiei Saudite se regăsește Al Ula, un oraș care pentru multă vreme a fost o răscruce culturală și comercială. Pe acolo treceau caravanele încărcate cu tămâie și smirnă. În acest fel se făcea legătura între civilizațiile din Mediterană și adâncurile Arabiei. Cea mai cunoscută perioadă a orașului Al Ula este cea în care s-a aflat sub stăpânirea nabateenilor. Este vorba de un popor enigmatic ce a trăit în secolul 1 Î.Hr. El a fost responsabil și de construcțiile impresionante de la Petra (Iordania).
Zona orașului vechi din AlUla este un depozit arheologic, potrivit outlooktraveller.com. Cu aproape 900 de case, 400 de magazine și cinci piețe, orașul vechi este o amintire excepțională a civilizației care a trăit acolo. Casele, conectate la acoperiș, permit luminii să se filtreze în timp ce turiștii se pot plimba printr-un mic labirint de alei, pentru a ajunge la poalele Castelului Musa bin Nusayr.
Hegra, primul sit arheologic din Arabia Saudită
În 2008, un alt oraș antic important, Hegra, a devenit primul sit arheologic din Arabia Saudită inclus în patrimoniul mondial UNESCO. El are peste 100 de morminte bine conservate. Fiecare are povestea lui, cu siguranță, însă din păcate nu toate sunt cunoscute. Printre ele se numără și mormântul lui Lihyan, fiul lui Kuza. Mai este cunoscut și sub numele de Qasr Al Farid. Acesta este cel mai mare mormânt din situl arheologic. Are o înălțime de aproximativ 21 de metri. Denumirea de Qasr al Farid, care în traducere înseamnă „Castelul singuratic”, a fost dată datorită poziției îndepărtate pe care o are față de celelalte morminte. Piatra mormântului a fost lăsată neterminată, cu urme de daltă aspre, care îi înconjoară treimea inferioară.