Echinocțiul de primăvară. Ce se întâmplă de azi cu zilele și nopțile
Astăzi, 20 martie, are loc echinocțiul de primăvară. Deși primăvara a început din punct de vedere calendaristic în 1 martie, ziua aceasta marchează începutul primăverii astronomice. Ce înseamnă asta și ce se întâmplă cu zilele și nopțile.
Echinocțiul mai este numit și echinox. Ce înseamnă asta? Ei bine, este momentul în care ziua și noaptea sunt egale pe Pământ. Se spune că echinocțiul este un moment de echilibru și armonie. Acesta are loc de două ori pe an: primăvara și toamna. În fiecare an, în perioada 19 – 21 martie are loc echinocțiul de primăvară în emisfera nordică și cel de toamnă în cea sudică. Cel de-al doilea echinocțiu are loc în jurul datei de 23 septembrie. Atunci în emisfera sudică este echinocțiul de primăvară, iar în emisfera nordică echinocțiul de toamnă. Adică exact invers.
Odată cu echinocțiul de primăvară lumina zilei va crește treptat și nopțile vor fi tot mai scurte până la solstițiul de vară, care va avea loc în 20 iunie. Data la care au loc echinocțiile nu este tot timpul aceeași pentru că anul nu are fix 365 de zile. În fiecare an sunt șase ore în plus care se tot adună, iar asta schimbă data echinocțiului. Din același motiv avem o dată la patru ani câte un an bisect, adică de 366 de zile.
Echinocțiul, un moment care inspiră
Pe lângă schimbările vizibile, cum ar fi că ziua devine mai lungă, iar noaptea mai scurtă, echinocțiul vine și cu inspirație pentru artiști. De-a lungul timpului mai mulți muzicieni s-au lăsat inspirați de această perioadă în care natura renaște. Un exemplu în acest sens este Jean Michel Jarre, compozitor și pionier al muzicii electronice. Acesta a lansat un album întreg numit Equinoxe.
Jean Michel Jarre a este considerat “părintele” muzicii electronice și deține recordul mondial pentru cel mai mare public avut vreodată la un eveniment în aer liber. La concertul său de la Moscova, susținut în 6 septembrie 1997, au participat 3,5 milioane de oameni.