Investigarea violenței sexuale împotriva copiilor. A fost inaugurată prima sală pentru pregătirea procurorilor
La sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul București a fost inaugurată prima sală pentru pregătirea procurorilor specializați în investigarea violenței sexuale împotriva copiilor. Spațiul a fost amenajat cu sprijinul Asociației pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale (V.I.S.) și al UNICEF România.
Sala reprezintă prima facilitate de pregătire pentru anchetatorii specializați în investigarea infracțiunilor sexuale împotriva copiilor. Spațiul este dotat cu cele mai noi tehnologii de comunicare, pentru ca procurorii și polițiștii specializați să poată continua singurul program de pregătire aprofundată din România în acest domeniu. O echipă de șase procurori a fost pregătită, în ultimul an, de cercetătorul israelian Irit Herskovitz, profesor la Universitatea Haifa, în domeniul intervievării criminalistice. Parchetul de pe lângă Tribunalul București a înregistrat un număr record de trimiteri în judecată și procese mai scurte, ca urmare a organizării unui circuit special de raportare și investigare a suspiciunilor de violență sexuală împotriva copiilor.
Infracțiunile care implică violență sexuală și ale căror victime sunt copii sunt fapte dificil de investigat. Ele necesită abilități speciale din partea investigatorilor, pentru ca dezvăluirile să ajungă complete și probate în instanță. Sute de studii internaționale au arătat că interviurile realizate pe baza protocolului NICHD-Revizuit ajută. Nu doar la obținerea unor informații vitale anchetei penale, ci și la o mai bună protejare emoțională a copilului prin identificarea nevoilor particulare și direcționarea către servicii de suport. Dar aceste abilități obținute prin pregătire de specialitate se pierd în cel mult șase luni. Ca să nu se întâmple asta, investigatorii trebuie să fie implicați în programe de pregătire profesională continuă.
Rezultate mai bune
Asociația V.I.S. și UNICEF au venit în sprijinul Grupului de Lucru împotriva Abuzurilor Sexuale organizat la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul București, pentru ca aceste performanțe să aibă continuitate. Sala de pregătire este utilă pentru procurori, iar rezultatele dovedesc acest lucru. „Investigarea violenței sexuale împotriva copiilor este prioritară pentru noi. De aceea am desemnat, încă din urmă cu un an, procurori care să investigheze exclusiv aceste tipuri de cauze. Progresul este vizibil. Mai puțini procurori, dar mai bine pregătiți pentru acest domeniu, au trimis în judecată mai multe dosare și au soluționat mult mai repede acest tip de cauze. Sala de training ne oferă independență și flexibilitate, întrucât pe fondul fluctuației de personal din parchetele locale, avem nevoie să menținem gradul de pregătire și o continuitate în specializarea procurorilor”, transmite prim-procurorul Adrian Țîrlea.
Potrivit unuia dintre procurorii care au luat parte la pregătire cu Irit Herskovitz, copiii fac dezvăluiri doar în anumite condiții. „Relația de încredere dintre copil și intervievator este singura care poate conduce la o dezvăluire. Această relație dintre copil și reprezentanții statului ar trebui să nu se oprească la audiere. Și să continue cu ceilalți actori implicați în managerierea cazului”, a explicat procuroarea Alexandra Tomescu. Aceasta, pe parcursul supervizării cercetătorului israelian a trimis în judecată peste 30 de agresori sexuali din Capitală. De asemenea, a efectuat peste 70 de audieri pe baza protocolului NICHD-R.