Justiția, mai prietenoasă cu copiii. A fost lansat un nou ghid de audiere
De acum justiția va putea fi mai prietenoasă cu copiii. Asociația Alternative Sociale și UNICEF în România au lansat lucrarea „Ghid de audiere a copiilor în proceduri judiciare”. Materialul este destinat profesioniștilor care lucrează în domeniul judiciar (judecători, procurori, polițiști). Totodată, este util și pentru cei care lucrează în serviciile sociale (asistenți sociali și psihologi).
În cadrul evenimentului de lansare a ghidului au fost discutate aspecte concrete legate de implementarea unei justiții prietenoase cu copiii. Totul a pornit de la principalele contexte în care aceștia sunt implicați. Ca victime, martori sau făptuitori. Ori ca parte / persoane interesate într-o procedură judiciară penală sau civilă.
Noul ghid de audiere a fost realizat de experți în domeniu juridic, respectiv al psihologiei. Prof. univ. dr. Mona – Maria Pivniceru, psihologul Cătălin Luca și judecătorii Vlad Chifu, Sofia Luca și Daniel Mireuță au descris cadrul legal național și internațional relevant. De asemenea, au propus abordări și instrumente de lucru centrate pe îndeplinirea obiectivelor profesioniștilor, cu respectarea drepturilor copilului și un impact negativ redus al procedurilor asupra acestora.
„Procedurile judiciare au un impact considerabil asupra copilului. Iar în situația în care sistemul juridic național nu dispune de proceduri și practici adaptate copiilor, aceștia se confruntă cu obstacole deosebite în încercarea de a-și exercita drepturile. De aceea, este important ca justiția să aibă întotdeauna în vedere interesul superior al copilului. Indiferent de identitatea acestuia și de actele comise. Iar sistemul judiciar și nejudiciar să fie adaptat la drepturile, nevoile și interesele specifice ale copilului”, a afirmat Prof. univ. dr. Mona – Maria Pivniceru, coordonator ghid.
Minorii, (re)traumatizați în timpul audierilor
În prezent audierile copiilor nu sunt tocmai prietenoase. De multe ori aceștia se simt intimidați și sunt puși să repete ce s-a întâmplat, lucru care îi poate afecta și mai mult. „Deși copiii sunt implicați adesea în procedurile judiciare, nu se poate spune că justiția este întotdeauna adaptată la situația acestora. Prezența cadrelor intimidante, lipsa de informații și explicații adaptate vârstei copilului, abordarea insuficientă a conceptului de familie, procedurile excesiv de lungi sau, dimpotrivă, prea expeditive, precum și lipsa unor standarde în privința audierii acestora pot duce la încălcarea garanțiilor privitoare la drepturile copilului. Precum și la (re)traumatizarea lui”, a declarat psihologul Cătălin Luca, președintele Asociației Alternative Sociale.
Justiția este prietenoasă cu copiii atunci când este accesibilă, adecvată vârstei copilului, rapidă, diligentă, adaptată la nevoile copilului și concentrată pe drepturile acestuia, respectând drepturile copilului. Inclusiv dreptul la un proces echitabil, dreptul de a participa la proceduri și de a le înțelege, dreptul la viață privată și la viața de familie, precum și dreptul la integritate și demnitate.
„Copiii implicați în proceduri judiciare – indiferent de calitatea în care sunt implicați – se află într-o poziție de vulnerabilitate în care au nevoie de protecție din partea instituțiilor statului și a profesioniștilor din sistemul judiciar și din domeniul protecției copilului. Ghidul lansat este un instrument esențial și absolut necesar pentru respectarea drepturilor copiilor și a bunăstării lor psiho-emoționale, realizat de profesioniști de vârf în cadrul unui parteneriat pe care UNICEF se bucură să-l susțină”, a declarat Gabriel Vockel, reprezentant – adjunct al UNICEF în România.
Sute de specialiști formați
Pe lângă realizarea ghidului de audieri, proiectul a mai inclus:
formarea a 334 de specialiști din serviciile sociale în domeniul prevenirii, identificării, asistenței și protecției victimelor violenței de gen și a violenței asupra copilului. Dintre ei, 214 specialiști din cadrul numărului unic pentru copil 119;
formarea a 147 specialiști din serviciile sociale și din învățământul preuniversitar pentru dezvoltarea de abilități de management al furiei la (pre)adolescenți;
formarea a 100 de specialiști din serviciile sociale, magistrați și polițiști în domeniul audierii copiilor în proceduri judiciare;
cartografierea serviciilor sociale disponibile pentru protecția copilului și familie. Acest lucru a fost făcut în județele Brașov, Constanța, Maramureș, Suceava și Tulcea;
realizarea unui studiu referitor la provocările în calea acreditării furnizorilor și licențierea serviciilor sociale;
peste 2.400 de copiii și adulți vulnerabili beneficiază de sprijinul specialiștilor formați în cadrul proiectului.