Un animal anormal a fost fotografiat în România. În lume, începe să fie un fenomen
De câțiva ani încoace tot mai multe animale uimesc prin aspectul lor neobișnuit, iar ieri un animal anormal a fost fotografiat în România. Doi jandarmi au avut ocazia să vadă și să fotografieze o căprioară albă ca zăpada, care rar este văzută. Aceasta era însoțită de o altă căprioară, maro, și se plimba într-o zonă aflată în apropierea stațiunii Bran.
În general căprioarele sunt de culoare maronie, așa că atunci când este observată o căprioară albă totul este mai special. Căprioarele albe sunt rare, dar iată că acum, din nou, una a fost văzută și la noi în țară. Ba mai mult, a fost și fotografiată, iar din imagini am putea spune că i-a și plăcut. „La începutul celei de-a doua săptămâni de primăvară, împărtășim cu voi imagini extrem de rare cu o căprioară albă ca zăpada surprinsă de jandarmii brașoveni pe un traseu din zona stațiunii Bran. Acesta este avantajul când biroul nostru este chiar în inima naturii”, au scris, într-o postare pe Facebook, reprezentanții Jandarmeriei Române. Exemplarul de căprioară albă a fost văzut de jandarmii Matei Rășină și Andrei Nițu, care au împărtășit imaginile cu toată lumea.
Căprioara albă de la Bran nu e singura cu care ne putem „lăuda”. În luna iulie a anului 2019, o altă căprioară de acest gen a fost văzută în județul Cluj, pe un câmp. Apoi, anul trecut, alte imagini au bucurat ochii oamenilor. Romsilva anunțase că în Parcul Natural Bucegi a fost văzut un astfel de exemplar, apariția căprioarei fiind catalogată drept surprinzătoare.
Cum se explică culoarea albă a căprioarelor
În spatele aspectului deosebit pe care căprioarele albe îl au există și o explicație. Ele sunt căprioare normale, ca restul, doar că au o tulburare genetică. Aceasta poartă numele de „albinism” și este caracterizată prin lipsa sau producerea unei cantități foarte mici de melanină, pigmentul care colorează piele, ochii și părul. Conform Romsilva, în lumea animală, apariția exemplarelor albinoase este de regulă, un indicator al densității ridicate, astfel de tulburări genetice apărând în urma fenomenului numit consangvinizare.
Exemplare neobișnuite de animale au mai fost observate de-a lungul timpului. De exemplu, în toamna anului trecut a venit pe lume, la o grădină zoologică din Tennessee, o girafă fără pete. Se crede că femela este unicul exemplar care s-a născut cu o culoare unitară, fără pete. În general, girafele se nasc cu un model unic de pete, pe care le moștenesc de la mamele lor. Tot anul trecut v-am vorbit și despre o zebră fără linii. Exemplarul din Kenya a uimit pe toată lumea având în loc de dungi, cum era normal, buline.