100 de specii noi subacvatice, descoperite de un roboțel în adâncul oceanului
Un grup internațional de oameni de știință, ajutați de un roboțel subacvatic, au descoperit cel puțin 100 de specii noi. Este vorba despre corali de mare, arici de mare, homari și alte viețuitoare care până acum nu erau cunoscute.
Expediția a fost organizată de Institutul Oceanic Schmidt, iar cercetătorii au rămas plăcut surprinși. Aceștia sunt de părere că ceea ce au găsit în munții submarini din largul coastelor din Chile poate contribui la alte descoperiri științifice. Erin Easton, profesor asistent la Universitatea din Texas Rio Grande Valley, care a fost implicat în expediție, a declarat că oamenii de știință au colectat specimene de pe creasta Nazca și de pe creasta Salas y Gomez. Este vorba de două lanțuri muntoase subacvatice care se întind pe o distanță de 2.900 de kilometri în sud-estul Pacificului. De asemenea, specimene au fost colectate și de pe creasta Juan Fernandez, situată pe placa Nazca, în largul coastei de vest a Americii de Sud.
„Vrem să vedem dacă putem identifica modul în care aceste comunități de animale de pe fundul mării se modifică în funcție de adâncime și între diferiți munți submarini. Și căutăm să vedem dacă fiecare comunitate din muntele submarin este distinctă sau dacă sunt similare, astfel încât să putem contribui la luarea unor decizii de gestionare a conservării”, a declarat, potrivit voanews.com, Erin Easton.
Cel care a făcut toată treabă, ghidat bineînțeles de oamenii de știință, a fost un roboțel subacvatic. El a fost cel care a coborât în adâncul oceanului și a explorat munții de-a lungul crestelor Nazca și Salas y Gomez. Acum, cercetătorii speră ca datele colectate să poată sprijini desemnarea unei zone marine protejate internaționale.
„În cadrul acestei expediții am reușit să observăm peste 150 de specii care nu au fost raportate pentru această regiune. Și credem că 100 sau mai multe dintre acestea sunt specii noi pentru știință. Am observat arici mari numiți arici de cactus. Erau destul de înalți, de aproximativ jumătate de metru”, a mai explicat Erin Easton.
Printre descoperiri se numără și păduri de corali care au o vechime de mii de ani. De asemenea, au fost descoperiți și patru noi munți. „Există o mulțime de zone ale lumii care nu au fost niciodată văzute și cartografiate. Așadar, pe lângă noile specii, oamenii de știință au descoperit și patru munți submarini, munți subacvatici. Această parte a lumii este importantă datorită biodiversității sale. De asemenea, este o regiune geologică foarte interesantă”, a spus Jyotika Virmani, director executiv la Institutul Oceanic Schmidt.