Locuri de poveste din România. Satul celor 1.000 de pivnițe
Locuri de poveste din România. Deși putem vizita locuri frumoase din afara țării, e important să știm că și la noi sunt o mulțime de obiective turistice, unele mai interesante decât altele. România e o țară fabuloasă, cu toate formele de relief, care merită să fie descoperită. De aceea, continuăm rubrica noastră despre locuri de poveste din România. Copii, dați-le idei părinților!
În județul Bihor, între dealurile Sălacea – Săcuieni și râul Ier, se regăsește comuna Sălacea. Satul cu același nume este cunoscut și drept satul celor 1.000 de pivnițe. Potrivit bihorinimagini.ro, primele urme de așezăminte omenești datează din epoca de piatră. Cele mai bogate materiale arheologice descoperite la Sălacea datează din epoca bronzului.
De unde vine denumirea de „Satul celor 1.000 de pivnițe”
Satul Sălacea este așezat într-o zonă cu o veche tradiție în cultivarea viței – de – vie, lucru care i-a adus și numele de „Satul celor 1.000 de pivnițe”. În ziua de azi din cele 1.000 mai există aproximativ 970 de pivnițe care sunt săpate chiar în deal. Practic, strada pare ruptă din povești. Cele mai multe pivnițe au fost construite în secolul trecut, iar cea mai veche datează din anul 1803. Ușa acestor pivnițe este un element deosebit de frumos și de creativ, chiar unic. Din cele 970 de uși, nu există una la fel, fiecare fiind realizată într-un fel sau altul.
Tot în satul Sălacea se află și unul dintre cele mai vechi poduri de piatră din Bihor. Pe sub el curgea cândva apa Ierului, însă nu se cunosc alte detalii. Cel mai probabil înaintea acestui pod exista unul din lemn. Ce se știe cu certitudine este că în 1840 podul de piatră exista și este considerat un monument al istoriei transporturilor. Astăzi, alături de strada pe care se regăsesc cele 970 de pivnițe, podul reprezintă un obiectiv turistic de care oamenii se bucură.