Până la ce vârstă ești obligat, ca părinte, să-ți întreții copilul
Multă lume consideră că de la 18 ani încolo tinerii trebuie să se descurce singuri. Unii o fac, în timp ce alții sunt încă întreținuți de părinți. Cum stă însă treaba din punct de vedere legal? Până la ce vârstă ești obligat, ca părinte, să-ți întreții copilul?
Codul civil are un capitol dedicat Drepturilor și îndatoririlor părintești. Acesta prevede îndatoririle specifice, măsurile disciplinare, religia copilului, numele copilului, locuința copilului și multe alte aspecte. Printre ele se numără și Articolul 499, care vorbește despre Obligația de întreținere. Potrivit acestuia, „tatăl și mama sunt obligați, în solidar, să dea întreținere copilului lor minor, asigurându-i cele necesare traiului, precum și educația, învățătura și pregătirea sa profesională”.
Ce se întâmplă după împlinirea vârstei de 18 ani
Părinții au obligația de a-și întreține copilul și după împlinirea vârstei majoratului. Deși sunt considerați adulți după împlinirea celor 18 ani, Codul civil prevede ca ei să fie întreținuți de părinți în anumite condiții. „Dacă minorul are un venit propriu care nu este îndestulător, părinții au obligația de a-i asigura condițiile necesare pentru creșterea, educarea și pregătirea sa profesională”, se arată în Articolul 499, alineatul 2, din Codul civil.
Tinerii de peste 18 ani trebuie să fie întreținuți de părinți, dar totuși, până la ce vârstă? Următorul alineat al aceluiași articol din Codul civil, cel cu numărul 3, explică în ce condiții sunt părinții obligați să-și întrețină copilul și până la ce vârstă: „Părinții sunt obligați să îl întrețină pe copilul devenit major, dacă se află în continuarea studiilor, până la terminarea acestora, dar fără a depăși vârsta de 26 de ani”. Pot exista cazuri în care părinții să nu se înțeleagă cu copilul, iar pentru ele există un alt articol. „În caz de neînţelegere, întinderea obligaţiei de întreţinere, felul şi modalităţile executării, precum şi contribuţia fiecăruia dintre părinţi se stabilesc de instanţa de tutelă pe baza raportului de anchetă psihosocială”, se arată în alineatul 4 al Articolului 499 din Codul Civil.