Ministerul Educației anunță că Asociația Internațională pentru Evaluarea Performanțelor Educaționale a lansat raportul european al studiului ICCS. Din datele publicate ne putem da seama cum văd elevii români viitorul. Jumătate dintre ei consideră că terorismul, sărăcia și șomajul vor lua amploare.
ICCS este un studiu comparativ internațional la care iau parte elevii de clasa a VIII-a. Raportul european este bazat pe datele din 18 țări, printre care se numără și România. Folosind un chestionar special conceput pentru elevii europeni, ICCS 2022 a investigat atitudinile acestora față de cetățenia europeană, percepțiile privind viitorul Europei și atitudinile față de problemele sociale și politice specifice regiunii (dezvoltarea durabilă, migrația, discriminarea etc.).
Din principalele rezultate reiese că aproximativ jumătate dintre elevii români sunt de părere că terorismul, sărăcia, șomajul, intoleranța religioasă, inegalitățile economice vor lua amploare pe viitor în Europa. 76% dintre aceștia consideră că vor crește diferențele economice dintre țările europene bogate și cele sărace. Totuși, cei mai mulți elevi români sunt optimiști în ceea ce privește îmbunătățirea cooperării dintre țările europene (88%), întărirea democrației europene (79%), scăderea poluării (62%), îmbunătățirea accesului la serviciile de sănătate (75%) și reprezentarea femeilor în politică (76%) pe viitor, în spațiul european.
„Raportul european este o lecție de maturitate și încredere pe care ne-o dau adolescenții. Elevii înțeleg cetățenia dincolo de comunitatea sau țara în care trăiesc. Se percep ca cetățeni implicați într-o Europă în schimbare, într-o lume în schimbare. Ei înțeleg valorile democratice, instituțiile, problemele și propriile lor acțiuni în contexte interconectate, la nivel regional și global. Dovedesc maturitate și prin claritatea cu care sunt preocupați de problemele privind mediul, conflictele, migrația, disparitățile socio – economice, impactul sărăciei, șomajul”, declară Cătălina Ulrich Hygum, coordonator ICCS România.
Alte rezultate evidențiate în raport
Potrivit rezultatelor raportului, elevii români au un sentiment puternic de apartenență europeană. 97% dintre aceștia se declară europeni, iar 94% sunt mândri de apartenența României la Uniunea Europeană. În același timp, majoritatea elevilor susțin libertatea de circulație în interiorul Europei. 96% dintre aceștia consideră că libertatea cetățenilor europeni să lucreze oriunde în Europa este benefică pentru economia europeană. Numai 30% dintre aceștia consideră ar trebui să se limiteze într-o anumită măsură drepturile europenilor la muncă în spațiul european.
Elevii români sunt preocupați și de protecția mediului și susțin cooperarea între țările europene în acest scop. 94% dintre aceștia consideră că țările europene ar trebui să adopte reguli comune pentru protecția mediului. Când vine vorba de încredere, elevii români spun că au mai multă încredere în instituțiile europene decât în cele naționale. 69%, respectiv 68% dintre elevii români au încredere totală și ridicată în Comisia Europeană, respectiv Parlamentul European, și doar 44% investesc Guvernul român cu același nivel de încredere.