POVEȘTILE CULORILOR. Părul de pisică, elementul de autenticitate din operele lui Auguste Renoir
O persoană sănătoasă poate vedea milioane de culori. Aceste culori sunt împărțite în diverse moduri. Unsprezece termeni de bază separă culorile astfel: negru, alb, roșu, galben, verde, albastru, mov, maro, gri, portocaliu și roz. De la aceste culori de bază pornesc numeroase nuanțe, fiecare având o poveste unică. Astăzi, în cadrul rubricii POVEȘTILE CULORILOR, vorbim despre cum părul de pisică a devenit un element de autenticitate pentru operele lui Pierre – Auguste Renoir.
Când vine vorba despre pictură și stilul impresionist, Pierre – Auguste Renoir joacă un rol important. Primele încercări artistice ale pictorului francez au fost făcute în jurul vârstei de 13 ani, decorând porțelanuri pentru o fabrică din Paris. Câteva decenii mai târziu acesta a pus, alături de alți artiști, bazele impresionismului.
Pe lângă faptul că știa să picteze, în copilărie Auguste Renoir era foarte talentat și la muzică. Cânta în corul bisericii și chiar i s-a propus să primească o educație muzicală pentru a deveni profesionist, potrivit unei postări curatorial.ro. Când avea 30 de ani, în timpul Comunei din Paris, a treia și ultima revoluție franceză, Auguste Renoir a fost confundat cu un spion și a fost foarte aproape de a fi executat.
Pictorul francez a fost mereu interesat doar de subiectele care degajau frumusețe și era deranjat de aspectele neplăcute ale vieții. De-a lungul carierei acesta a realizat mai multe portrete ale compozitorului Richard Wagner. O altă parte interesantă este că era mereu înconjurat de pisici. Părul lor era prezent în vopsea, iar apoi, în timp, a devenit un indicator al autenticității operelor târzii ale artistului.
Auguste Renoir a părăsit destul de timpuriu estetica pură a impresionismului după ce a fost influențat de Renașterea italiană. Către finalul vieții s-a îmbolnăvit de artrită și reumatism, fiind nevoit să găsească metode pentru a putea picta în scaunul cu rotile.