Peste 14.000 lei pentru tinerii care vor să meargă în armată. Ce presupune proiectul legislativ
Un proiect legislativ prevede ca cei cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani să poată fi înrolați în serviciul militar voluntar. Mai mult decât atât, aceștia primesc și bani. Proiectul prevede o indemnizație de peste 14.000 lei pentru tinerii care vor să meargă în armată.
Tinerii, indiferent că vorbim de fete sau băieți, care nu au îndeplinit serviciul militar activ, vor putea, voluntar, să intre în programul de pregătire militară de bază. Acesta are o durată de până la patru luni, iar tinerii vor avea calitatea de militar voluntar în termen. Pe lângă faptul că sunt instruiți și pregătiți, militarii voluntari vor beneficia, gratuit, de cazare, mâncare, asistență medicală și medicamente.
Indemnizație consistentă pentru militarii voluntari
În plus, vor avea parte și de o indemnizație lunară, similară militarilor în termen cu gradul de soldat. Potrivit antena3.ro, la finalizarea programului de pregătire, militarii voluntari vor primi o indemnizație reprezentând trei câștiguri salariale medii brute. Apoi, centrele militare îi vor lua în evidență și îi vor introduce în rezerva operațională. Concret, tinerii militari voluntari vor primi la finalul pregătirii suma de 14.296 lei net.
Proiectul legislativ a început să fie discutat după ce generalul Gheorghiță Vlad, șeful Statului Major al Apărării, a declarat într-un interviu pentru Europa Liberă că intenția de a schimba ceva există de mai mult timp. „Ne dorim să introducem un serviciu militar în termen, voluntar. Adică vizăm segmentul de vârstă între 18 și 35 de ani, indiferent de sex, naționalitate, credințe religioase, tineri care doresc să îmbrace haina militară. Să plătim acest serviciu și să îi pregătim după principiile de bază de ducere a războiului”, a explicat Gheorghiță Vlad.
Acesta este de părere că renunțarea la armata obligatorie a adus un deficit atât pentru țara noastră, cât și pentru toate țările din NATO. „Tinerii noștri nu sunt educați de pe băncile școlii în spiritul patriotic, cum au fost învățați cei de vârsta noastră. Dar n-o spun cu reproș. Noi trebuie să găsim instrumentele necesare pentru, repet, a avea o populație pregătită și o societate rezilientă”, a mai spus Gheorghiță Vlad, potrivit sursei citate.