POVEȘTILE CULORILOR. Animalele pot vedea culori diferite, pe care noi nu le percepem
O persoană sănătoasă poate vedea milioane de culori. Aceste culori sunt împărțite în diverse moduri. Unsprezece termeni de bază separă culorile astfel: negru, alb, roșu, galben, verde, albastru, mov, maro, gri, portocaliu și roz. De la aceste culori de bază pornesc numeroase nuanțe, fiecare având o poveste unică. Astăzi, în cadrul rubricii POVEȘTILE CULORILOR, vorbim despre cum oamenii de știință au descoperit că animalele pot vedea culori pe care noi nu le percepem.
O nouă tehnică video le permite cercetătorilor să vadă lumea la fel cum este ea văzută de păsări și albine. Curcubeul, de exemplu, arată diferit pentru o albină, în comparație cu modul în care acesta este perceput de noi. Oamenii de știință au dezvoltat o tehnică de înregistrare și analiză video pentru a înțelege mai bine cum arată lumea prin ochii altor specii. Metoda precisă și relativ ieftină, descrisă într-un studiu publicat la 23 ianuarie în PLOS Biology, oferă deja biologilor descoperiri surprinzătoare despre viața diferitelor specii.
Ochiul uman este capabil să perceapă trei lungimi de undă: lumina roșie, verde și albastră. Prin combinarea lor rezultă o mulțime de alte culori, care au o lungime de undă cuprinsă între 380 și 700 de nanometri. Acest fenomen poartă numele de „lumină vizibilă”. În comparație cu oamenii, unele animale pot vedea lumina cu frecvențe chiar mai înalte, fiind numită „lumină ultravioletă” sau UV. Cele mai multe păsări au această capacitate, alături de albine, reptile și anumiți pești .
Primele descoperiri făcute de oamenii de știință
Noua tehnologie video este reprezentată de o cameră portabilă imprimată 3D. Aceasta conține un separator de fascicule care împarte lumina UV de cea vizibilă omului. Practic, este vorba de două camere. Una captează lumina de lungime de undă vizibilă, iar cealaltă lungimile de undă UV. Tehnica dezvăluie deja fenomene nevăzute ale lumii naturale. Potrivit scientificamerican.com, culorile unei pene de păun sunt văzute mult mai intens de alte specii de păsări decât de noi, oamenii. De asemenea, oamenii de știință au mai descoperit și că pe spatele unei omizi negre se regăsesc niște mecanisme de apărare care sunt capabile să reflecte lumina UV.