Românii consumă un aliment foarte nesănătos zilnic. Medicul Mihail Pautov explică despre ce e vorba
Mihail Pautov, un medic cunoscut atât de la tv, cât și din mediul online, oferă o mulțime de informații utile și explicate pe înțelesul tuturor. Într-unul din clipurile sale de pe TikTok, acesta vorbește despre un aliment foarte nesănătos pe care românii îl consumă aproape zilnic. Și nu e vorba despre pizza, dulciuri sau sucuri carbogazoase, cum probabil vă gândiți.
Majoritatea dintre noi, în drum spre muncă sau școală, ne cumpărăm un covrig din drum. E o variantă la îndemână și, credem noi, mai sănătoasă. Ei bine, medicul Mihail Pautov definește covrigul ca fiind o „furtună metabolică”. Consumat zilnic și greșit, acesta ne poate face mai mult rău decât sucul Coca – Cola, despre care se știe cât de nociv este.
„Am găsit un aliment foarte nesănătos care, efectiv, consumat greșit, ne distruge metabolic. Mă refer la aceste alimente în contextul în care le mâncăm aproape zilnic, le mâncăm în cantități mari și ne imaginăm că ele nu ne fac rău și, de fapt, ne fac rău”, explică Mihail Pautov, într-un clip pe TikTok.
Ce se întâmplă în organism după ce mâncăm un covrig
Un covrig mâncat pe stomacul gol face ca glicemia să crească foarte mult, iar la scurt timp scade brusc. „Testul” a fost făcut chiar de Mihail Pautov, cu ajutorul unui dispozitiv care monitorizează glicemia. „Într-o jumătate de oră după ce am mâncat un covrig pe stomacul gol, glicemia a ajuns la 155. Apoi, a urmat o scădere bruscă a glicemiei, aproape de 70, lucru care mi-a adus confuzie, mi-a creat un declin cognitiv tranzitoriu și mi-a dat o senzație puternică de foame. Nu mă puteam concentra, nu aveam chef să mai vorbesc cu nimeni, tot ce voiam era să mănânc”, explică medicul.
Mai târziu în timpul zilei, Mihail Pautov și-a luat un alt covrig. De data aceasta însă, l-a mâncat cu somon, parmezan și o salată mare. „Rezultatul: glicemia mi-a crescut foarte puțin. Când am mâncat covrigul alături de grăsime, proteine, multe fibre, nu am mai avut acea senzație de foame. Nu mi-a crescut nici insulina, nu am mai avut acea confuzie. Concluzia este: atenție cum mâncăm covrigul și cu ce îl combinăm”, spune doctorul.