Trei municipii și două comune din România, candidate la titlul de „Localitate prietenă a copiilor”
Brașov, Bacău, Moinești, Corbasca și Colonești pot deveni comunități mai incluzive, în care drepturile copiilor să fie respectate și care în copiii pot participa la luarea deciziilor.
Municipiile Brașov, Bacău și Moinești, alături de comunele Colonești și Corbasca, au fost recunoscute astăzi drept candidate la titlul de „Localitate prietenă a copiilor”. Este o inițiativă globală a UNICEF și a UN-Habitat lansată în 1996, la care participă peste 3.400 orașe din 38 de țări. Inițiativa Localități Prietene ale Copiilor este un concept care aduce împreună autoritățile și alți actori relevanți, cum sunt organizațiile neguvernamentale, sectorul privat, mediul academic, mass-media și, cel mai important, copiii.
România pentru fiecare copil
Inițiativa a debutat în România în 2021, ca parte a proiectului „România pentru fiecare copil. Asigurarea incluziunii sociale – ruperea cercului vicios al excluziunii în cazul copiilor celor mai vulnerabili din România”. A beneficiat de un grant în valoare de 4,2 milioane de euro oferit de Norvegia prin Granturile Norvegiene în cadrul Programului Dezvoltare locală administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială, precum și de susținerea companiilor și persoanelor fizice din România.
După doi ani și jumătate, timp în care au fost parcurse o serie de etape necesare, municipiile Bacău, Brașov, Moinești și comunele Colonești și Corbasca au fost desemnate drept candidate la titlul de „Localitate prietenă a copiilor”.
Ce își doresc copiii din cele cinci localități
Un mediu sigur și curat.
Educație incluzivă de calitate.
Mai multe locuri de joacă cu facilități pentru copiii cu dizabilități.
Mai multe evenimente culturale și artistice.
Să fie consultați mai mult de părinți atunci când aceștia iau decizii care îi privesc.
Accesibilizarea spațiilor publice pentru persoanele cu dizabilități.
Eliminarea discriminării în comunitate și bullying-ului din școală.
Participare la viața civică a orașului
Pe parcursul următorilor doi ani, municipiile și comunele candidate vor lucra cu sprijinul UNICEF pentru a pune în aplicare planurile de acțiune locale. La finalul implementării, acestea vor fi evaluate independent, iar orașul și comunele care se califică vor putea fi recunoscute ca localități prietene ale copiilor.
„Fac parte din Consiliul Copiilor Brașoveni și această inițiativă a UNICEF a reprezentat o experiență din care, împreună cu colegii mei, am învățat foarte mult. Inițiativa Localități Prietene ale Copiilor ne dă posibilitatea de a participa cu adevărat la viața civică a orașului, de a veni cu propuneri și de a căuta mijloacele prin care acestea pot fi îndeplinite, în beneficiul tuturor copiilor care trăiesc în oraș, dar mai ales al celor mai vulnerabili”, a declarat Alexia, membră a Consiliului Copiilor Brașoveni.