Faceți cunoștință cu Welsh Tidy Mouse, șoricelul „obsedat” de curățenie
Un clip video cu un șoricel care lucrează de zor pentru a face ordine a devenit viral. Deși pare o secvență de film sau desene animate, cazul este cât se poate de real. Proprietarul magaziei în care șoricelul „obsedat” de curățenie muncește l-a botezat pe acesta Welsh Tidy Mouse, în traducere „șoarecele galez ordonat”.
Rodney Holbrook este pensionar și locuiește în Țara Galilor. Timp de două luni acesta a observat că lucrurile de pe masa sa de lucru din magazie erau adunate peste noapte. „La început am observat că mâncarea pe care o puneam pentru păsări ajungea în niște pantofi vechi pe care îi depozitam în șopron”, a povestit Rodney Holbrook, potrivit theguardian.com. Hotărât să afle cine face curățenie, bărbatul a instalat o cameră video pe care a pus-o să filmeze încontinuu.
Imaginile înregistrate au arătat că cel care făcea curățenie era… un șoarece. Mica rozătoare a adunat tot. De la clame de rufe, dopuri de plută, piulițe, șuruburi și alte obiecte. Pe toate le-a ridicat și le-a pus într-o cutie de lemn aflată pe masa de lucru a lui Rodney Holbrook. „Nu mi-a venit să cred când am văzut că șoarecele făcea ordine”, a mai declarat bărbatul.
Videoclipul a ajuns foarte rapid viral pe rețelele de socializare. Tuturor li se pare amuzant cum șoricelul face curățenie, însă specialiștii sunt de altă părere. Potrivit doctorului Jonny Kohl, care studiază fundamentele neuronale ale comportamentului șoarecilor la Institutul Francis Crick din Londra, șoarecele galez ordonat ar putea prezenta, de fapt, o formă neobișnuită de comportament de cuibărit.
„Ar fi interesant de știut dacă acest șoarece este mascul sau femelă. Șoarecii masculi și femele construiesc cuiburi pentru a se încălzi, iar femelele construiesc cuiburi pentru a-și crește puii în timpul sarcinii. Având în vedere temperaturile scăzute din videoclip, bănuiesc că ar putea fi vorba de prima variantă”, a explicat Jonny Kohl, potrivit theguardian.com. O altă explicație este faptul că șoarecele doar își satisface curiozitatea. Este cunoscut faptul că rozătoarelor le place adesea să exploreze obiecte noi și să interacționeze cu ele. De cele mai multe ori adună în cuiburi obiecte strălucitoare, cum ar fi capace de sticlă, chei sau chiar bijuterii.