Părinții trebuie să știe. Când se dau antigripale copiilor și cât durează tratamentul
În această perioadă mai multe persoane se confruntă cu răceala și gripa. După sărbători, copiii s-au întors în colectivitate, la grădiniță, la școală, iar asta a făcut ca virusul să se răspândească mai ușor. Mihai Craiu, medic pediatru, explică ce trebuie să știe părinții, și nu numai, în cazul în care copiii se îmbolnăvesc. Când se dau antigripale copiilor și cât durează tratamentul.
Într-o postare pe pagina sa de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii, Mihai Craiu spune că este îngrijorat de modul de abordare a problemelor de sănătate sau de prevenție a bolilor. Având în vedere că gripa este principalul inamic cu care țările Europei se confruntă, medicul s-a concentrat pe acest subiect. „Zic diverși „gripa se tratează preventiv cu antibiotice, ca să nu apară suprainfecții bacteriene”… Alții spun „nu se administrează niciodată medicație specifică în gripă, deoarece trece singură, ca toate răcelile”… Iar unii afirmă vehement „doar cu antivirale poate fi vindecat copilul dumneavoastră”… Aceste afirmații sunt eronate, dacă le aplicăm în toate scenariile posibile de gripă la copil”, explică Mihai Craiu în postarea sa de pe grupul de Facebook.
Medicul pediatru confirmă faptul că pot apărea suprainfecții bacteriene în cazul copiilor cu gripă. Statistic vorbind, cam un sfert din virozele respiratorii la copil ar putea evolua către suprainfecții respiratorii bacteriene, spune Mihai Craiu. Iar asta se întâmplă de cele mai multe ori la copiii fragili, adică cei născuți prematur, cei cu maladii cronice cardiace sau pulmonare, cei cu malnutriție, cei cu obezitate extremă și cei nevaccinați. „Dar asta nu înseamnă că administrăm „preventiv” antibiotice unui copil cu gripă. Vom trata inutil și cu efecte adverse 75% din cei diagnosticați. Gripa este o afecțiune severă și are nevoie de tratament, dacă s-a instaurat deja boala. Nu putem aștepta să treacă singură, în special la grupa de copii cu risc crescut”, punctează pediatrul Mihai Craiu.
Când se administrează antiviralele
De asemenea, medicul atrage atenția faptului că antiviralele specifice nu pot fi administrate oricând. „În gripă antiviralul autorizat pentru uz uman (oseltamivir / Tamiflu) se poate administra doar la începutul bolii. În primele zile de boală, sau ca profilaxie, după contactul semnificativ cu un bolnav ce are gripă dovedită. Acest medicament nu va avea niciun efect asupra evoluției prelungite sau asupra complicațiilor bolii apărute la mai mult de o săptămână de la debutul gripei. De ce? Pentru că oseltamivirul nu face minuni, ci doar previne răspândirea virusului în organism. Acest mecanism de prevenție funcționează doar în primele două – trei zile de la debut. Cât mai repede, cu atât mai eficace”, mai explică pediatrul.
La final, Mihai Craiu a enumerat câteva „mesaje de luat acasă”:
Nici un copil nu va reacționa mereu la fel la boală și nu toți copiii vor putea fi tratați cu aceleași medicamente;
În ce privește gripa este mai ușor să o prevenim (cu igienă bună, aerisit frecvent, alimentație corectă pentru vârstă, mișcare multă în aer liber și vaccinare pentru cei eligibili) decât să o tratăm.
Și dacă este gripă dovedită, tratamentul cu antivirale nu funcționează oricând, ci numai la începutul bolii.