În fiecare an, în 15 ianuarie, sărbătorim Ziua Culturii Naționale, zi care marchează totodată 174 de ani de la nașterea poetului național al românilor, Mihai Eminescu. Ministerul Culturii, cu sprijinul instituțiilor din subordine, celebrează această zi printr-o serie de evenimente organizate la nivel național.
Românii sunt invitați la spectacole și acțiuni dedicate acestei zile, printre care se numără piese de teatru, expoziții, tururi ghidate sau concerte.
„Cel mai frumos mod de a celebra cultura este alături de artiști. De oamenii de cultură și de creațiile culturale. În instituțiile de cultură. De aceea vă invit pe fiecare dintre dumneavoastră și pe toți împreună să fiți parte din viața culturală a comunităților noastre. Fie că este vorba de evenimente culturale locale, de sprijinirea artiștilor și a creatorilor sau de proiecte care promovează diversitatea culturală, implicarea fiecăruia dintre noi contează. Atât pentru artiști, cât și pentru comunitate. Cultura este cel mai frumos dar pe care ni-l putem face unii altora și pe care îl putem face astăzi copiilor noștri și este important ca ziua de 15 ianuarie să fie pentru noi toți o sărbătoare”, a declarat Ministrul Culturii, Raluca Turcan.
Luni, 15 ianuarie, toate muzeele din subordinea Ministerului Culturii vor sărbători Ziua Culturii Naționale prin acces gratuit pentru toți vizitatorii. Publicul este invitat în număr cât mai mare să descopere expozițiile și programele dedicate și să celebreze Ziua Culturii prin cultură. Lista completă a instituțiilor culturale din subordinea Ministerului Culturii poate fi consultată aici.
Mai jos, câteva din evenimentele care au loc în țară.
Luni, 15 ianuarie, începând cu ora 10:00, tinerii creatori și iubitori de frumos din județul Botoșani vor celebra Ziua Culturii. Unde? În sala de lectură a Bibliotecii Județene „Mihai Eminescu” din Botoșani. Membrii cenaclurilor literare „Luceafărul” din Hănești, „Litera” din Stăuceni, „Nuferi albi” din Corni, alături de elevi talentați vor recita creații proprii și din opera eminesciană în limba română și în alte limbi, de circulație internațională.
Cu ocazia Zilei Culturii Naționale, Muzeul Hărților din București vă invită la conferința „Miopie Istorică. Cum explicăm istoria prin arta contemporană”, care are loc în 15 ianuarie, de la ora 18:00. Expoziția „Miopie Istorică” prezintă o serie de fotosculpturi, bazate pe cercetarea artistică a lui Sever Petrovici-Popescu privind episodul deportărilor din Bărăgan din 1951.
Și la Palatul Cesianu – Racoviță este celebrată Ziua Culturii Naționale. În perioada 12 – 21 ianuarie la Artmark vă puteți bucura de un mix de expoziții. Seria integrală „Caietele Eminescu”, un bust al poetului realizat de sculptorul Ion Jalea, o serie de manuscrise ale conferințelor clasicistului și filosofului Petru Creția sunt câteva din atracțiile din această perioadă de la Palatul Cesianu – Racoviță. Muzeul este deschis zilnic, cu acces liber, între orele 10:00 – 20:00.
Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” oferă luni, 15 ianuarie 2024, un program special de vizitare care include deschiderea expoziției interactive „Români de poveste”, ateliere gratuite dedicate copiilor precum și intrare gratuită tuturor vizitatorilor, atât în expunerea permanentă a muzeului cât și în expoziția temporară „Creaturi ascunse”.
În 14 ianuarie, de la ora 13:00, Muzeul de Artă Cluj – Napoca vă invită la un recital de poezie realizat și coordonat de Ruslan Bârlea și Adriana King, actori ai Teatrului Național Cluj – Napoca. Evenimentul constă în recitarea unor poezii si sonete scrise de unii dintre cei mai valoroși poeți români, cum sunt Lucian Blaga, Ana Blandiana, Mihai Eminescu sau Veronica Micle.
La Timișoara, duminică, 15 ianuarie, de la ora 18:00, în Sala „Mihai Perian” a Liceului de Artă „Ion Vidu”, are loc spectacolul – concert inspirat de opereta „Ana Lugojana”, de Filaret Barbu. Este vorba de un „rezumat” de o oră și jumătate al cunoscutei operete. Cu cele mai frumoase arii și fragmente corale, cele mai frumoase povești, cele mai hazlii situații și cu un povestitor care leagă lucrurile între ele. Astfel, publicul este reconectat cu folclorul autentic. Biletele sunt puse în vânzare la Casa de Cultură a Municipiului Timișoara, strada Miron Costin nr. 2. Prețul unui bilet este de 30 lei.
Tot la Timișoara, în 15 ianuarie, de la ora 19:00, în Sala Capitol a Filarmonicii Banatul, are loc un concert simfonic organizat de Universitatea de Vest. Publicul este invitat la spectacol impresionant al muzicii, teatrului și artelor vizuale, integrate într-un concept inedit. Concertul simfonic va fi susținut de Orchestra și Corul Facultății de Muzică și Teatru din cadrul Facultății de Muzică și Teatru – FMT a UVT, sub bagheta maestrului Christian Câșleanu, din Germania, doctorand al Universității de Vest din Timișoara. Bilete pot fi achiziționate online de pe pagina evenimentului din platforma MyTicket și de la casieria Filarmonicii Banatul.
Inspectoratul Școlar Județean Satu Mare vă invită la Simpozionul național „Armonii culturale – muzică și cuvânt”. Evenimentul va avea loc la Teatrul de Nord Satu Mare, luni, 15 ianuarie 2024, începând cu ora 14.
Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași – Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”, având ca partener Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” Iași, organizează luni, 15 ianuarie 2024, începând cu ora 17:00, în Sala „Henri Coandă” de la Palatul Culturii, spectacolul Lite rar-muzical „Trecut-au anii…”. Evenimentul se desfășoară în cadrul proiectului „Portativul tânărului artist”. Totodată, este consacrat Zilei Culturii Naționale, marcând astfel împlinirea a 174 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu.
Protagoniștii spectacolului sunt elevi ai Colegiului Național de Artă „Octav Băncilă” Iași. Aceștia sunt îndrumați de prof. dr. Veaceslav Bînzari, prof. dr. Daniela-Mihaela Ciocoiu, prof. Diana Aurelia Neacșu, prof. Adina Pavalache și prof. Nicolae Ionescu.
Teatrul Ion Creangă se întoarce acasă. Programul spectacolelor