Legea care oferă facilități fiscale pentru cheltuieli cu grădinița copiilor creează haos. Părinții, nedumeriți și revoltați
Legea care oferă facilități fiscale angajaților pentru cheltuieli cu grădinița copiilor este neclară. Părinții sunt nedumeriți și revoltați. Nu se înțelege dacă beneficiază de prevederi și salariații care și-au înscris copiii la grădinițe de stat. Acestea, prin definiție, sunt gratuite, dar există costuri adiționale.
Pentru cei a căror copii merg la grădinițe private lucrurile sunt destul de clare. Problema apare în cazul părinților care au ales grădinițe de stat. În cazul acestora nu există taxe, ca la cele private. Totuși, în anumite locuri se plătește mâncarea, iar părinților le-ar conveni, ca prin legea care oferă facilități fiscale, să acopere cât pot din aceste costuri. Haosul a fost creat după ce Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal i-au fost aduse recent modificări și completări.
Deducere fiscală sau sume decontate
Părinții pot beneficia de o deducere fiscală pentru a acoperi costurile creșei sau a grădiniței, dar ea nu poate depăși 1.500 lei / lună. „Sumele achitate de contribuabil pentru plasarea copiilor angajaților în unități de educație timpurie, potrivit reglementărilor legale din domeniul educației naționale, dar nu mai mult de 1.500 lei / lună pentru fiecare copil; în sensul prevederilor prezentului punct, condițiile acordării sumelor pentru plasarea copiilor angajaților în unități de educație timpurie, supuse limitării fiscale, sunt cele prevăzute la art. 76 alin. (4^1) lit. i)”, prevede noul punct al articolul 25, alineatul 3.
Există și posibilitarea ca părinții să plătească directe taxele. În cazul sumelor plătite direct de către angajat, acestea se acordă de către angajator, în limita aceluiași plafon, pe baza documentelor justificative prezentate de angajat. Suma se acordă unui singur părinte, la un singur angajator, prin prezentarea unei declarații pe propria răspundere din partea părintelui. În situația în care desfășoară activitate la mai mulți angajatori, angajatul are obligația să declare că nu beneficiază de astfel de plăți de la un alt angajator.
Care sunt nelămuririle părinților
După intrarea în vigoare a legii părinții, dar și angajatorii, sunt nedumeriți și chiar revoltați. Aceștia nu înțeleg ce cheltuieli pot fi deduse în cazul grădinițelor de stat. De asemenea, sunt nelămuriți de cum se aplică legea în cazul grădinițelor private deoarece aceasta nu spune nimic cu privire la obligația angajatorului. Iar lista poate continua.
În online există o mulțime de postări pe acest subiect, iar oamenii încearcă să deslușească cum stau, de fapt, lucrurile. „Nu se primesc banii de la stat. Angajatorul poate acorda 1.500 lei lunar neimpozabil dacă această sumă nu depășește 33% din salariul brut (la calculul plafonului de 33% intră și alte beneficii salariale)”, explică cineva într-un comentariu. „Angajatorul nu este obligat să vă aprobe solicitarea. Este la latitudinea lui. Trebuie citită legea. Și se aprobă până la 1.500 lei. La 3.300 lei brut era maxim 165 lei, dacă nu greșesc”, mai spune altcineva.