Alertă europeană! Au fost descoperite peste 400 de jucării otrăvite
Autoritățile din 26 de țări UE au verificat peste 2.400 de produse și au constatat că peste 400 dintre ele încalcă legile Uniunea Europeană privind substanțele chimice. Printre ele și jucării otrăvite. Agenția Europeană pentru Produse Chimice (ECHA) avertizează asupra substanțelor chimice periculoase care se regăsesc în interiorul jucăriilor.
Cele mai frecvente tipuri de produse care încalcă legile
Dispozitive electrice, cum ar fi jucării electrice, încărcătoare, cabluri, căști. 52% dintre aceste produse au fost considerate neconforme, în principal din cauza plumbului găsit în lipituri sau cadmiul din plăcile de circuite.
Echipamente sportive cum ar fi covorașe de yoga, mănuși de bicicletă, mingi sau mânerele de cauciuc ale echipamentelor sportive. 18% dintre aceste produse s-au dovedit a fi neconforme
Jucării precum jucării de baie/acvatice, păpuși, costume, covorașe de joacă, figurine din plastic, jucării pentru exterior, slime și articole de îngrijire a copiilor. 16% dintre jucăriile neelectrice s-au dovedit a fi neconforme, mai ales din cauza unor componente găsite în piesele moi din plastic, dar și a altor substanțe restricționate precum PAH, nichel, bor sau nitrozamine. Printre subtstantele cel mai des intalnire in jucarii sunt ftalatii, considerate deosebit de periculoase.
Produse de modă precum genți, bijuterii, curele, pantofi și haine. 15% dintre aceste produse s-au dovedit neconforme din cauza ftalaților, plumbului și cadmiului pe care le conțineau.
Păpuși periculoase
“În ceea ce privește substanțele periculoase, am găsit în jucării perturbatori endocrini, cum ar fi [orme de parafină clorurată în piesele moi din plastic și ftalați – aceștia, din păcate, destul de comune la păpuși – care pot afecta fertilitatea”, a declarat oficialul ECHA Maciej Baranski pentru Euronews.
Ce este ECHA
Agenția Europeană pentru Produse Chimice este o agenție a UE. Pune în aplicare legislația UE privind substanțele chimice pentru a proteja sănătatea oamenilor și a mediului. Activitatea nei contribuie și la buna funcționare a pieței interne, la inovare și la competitivitatea industriei chimice din Europa.
Viața modernă este posibilă datorită substanțelor chimice, totul fiind fabricat din aceste substanțe. O mai bună cunoaștere și reglementare a substanțelor chimice nocive protejează lucrătorii, consumatorii și mediul, facilitează reciclarea și încurajează industria să dezvolte alternative mai sigure.