Prima zi din an este marcată de săbătoarea Sfântul Vasile, păzitorul de duhuri rele. Aflați cine a fost, ce nume sunt sărbătorite cu această ocazie și care sunt cele mai practicate obiceiuri.
Noul an începe cu sărbătoarea Sfântul Vasile cel Mare, care are loc pe data de 1 ianuarie. Sfântul Vasile se numără printre cei mai importanți sfinți aparținând Bisericii Ortodoxe și este considerat a fi păzitorul de duhuri rele. Numele Vasile este des întâlnit în lumea creştină, dar v-ați întrebat vreodată care este orginea numelui? Este de origine greacă și provine din cuvântul „basileios” care semnifică „rege” sau „împărat”. Curând se apropie această sărbătoare și este bine să știți pe cine celebrați în jurul vostru: Vasile, Vasilică, Vasilica, Vasila, Vasi, Sică, Sica, Silică, Sile. Este de asemenea o ocazie de a oferi o mică atenție persoanelor dragi din viața noastră care poartă acest nume de sfânt.
Cine a fost Sfântul Vasile
Sfântul Vasile cel Mare s-a născut în Cezareea Capadochiei și a trăit în perioada împăratului Constantin (anii 330-379). Acesta a avut înclinație spre învățătură, îmbogățindu-și cunoștințele în școli din orașe precum Atena, Bizanț și Cezareea. Prin implicarea și devotamentul său, în anul 370 a fost înălţat la rangul de arhiepiscop al Cezareei. A scris numeroase lucrări teologice, prin care una din cele mai importante este „Liturghia Sfântului Vasile cel Mare”. Ierarhul Sfântul Vasile și-a făcut marcată activitatea prin construirea de biserici, aziluri, spitale, o leprozerie, dar şi un locaș pentru recuperarea prostituatelor. Ziua morții sale este marcată de 1 ianuarie 379, intrând astfel în istoria creştină purtând numele de Sfântul Vasile cel Mare.
Obiceiuri și tradiții
Anul nou este marcat de noaptea de 31 decembrie înspre 1 ianuarie. Astfel, are loc Revelionul, dar și seara Sfântului Vasile. Se zice faptul că în noaptea Sfântului Vasile are loc un fenomen special, caerul se deschide de 3 ori, dar numai pentru o clipă.
Potrivit stiribn.ro, se spune că pe Iisus Hristos îl cheamă Vasile: Iisus Hristos s-a născut de Crăciun, iar, la o săptămână, de Sfântul Vasile, a fost botezat în legea cea veche şi a primit numele “Vasile”. Numele Hristos (creştin) i-a fost pus la vârsta de 30 de ani, când a fost botezat. În tradiţia populară se spune că Sfântul Vasile s-a rugat de Dumnezeu să-i dea o zi, iar Domnul i-a dat cea dintâi zi, cea a Anului Nou. Fericit, Sfântul Vasile a luat un clopoţel, i-a legat la toartă o crenguţă de busuioc şi s-a suit la Dumnezeu să-i ureze lucruri bune. De aceea, de Sfântul Vasile există obiceiul de a ura.
Sorcova
O tradiție destul de cunoscută este sorcova. De Anul Nou, copiii merg cu sorcova pe la cunoscuți și vecini pentru a le ura properitate, sănătate și viaţă lungă. Sorcova obișnuia să fie confecționată din rămurele de pomi fructiferi (de exemplu prun, vișin, măr etc.) sau din trandafir. Rămurelele erau tăiate, iar mai apoi puse în apă pentru a înmuguri şi înflori. Mai apoi, sorcova a început să fie realizată în mod diferit. Aceasta consta într-o nuia cu rămurele care erau împodobite cu fire colorate de lână, beteală, iar în vârf un fir de busuioc.
Dezlegarea Anului
Cu prilejul sărbătorii de Sfântul Vasile, un alt obicei este reprezentat de Dezlegarea Anului. Ce presupune acest lucru? Cete de flăcăi colindă pe ulițe pentru a „dezleaga anul” şi rodul. Zgomotele pe care le produc cu ajutorul bicelor, buciumelor sau oalelor au scopul de a elimina forţele dăunătoare, precum: seceta, tăciunele de grâu, insectele şi animalele care fac rău recoltelor. Totodată, flăcăii dezleagă cununiile cu următorul descântec: „Slobozim câşlegiile/ Să mărităm fetele/ Umblaţi, feciori,/ Să fie peţitori”.
Fetele visează bărbatul cu care se căsătoresc
În ziua de Sfântul Vasile, pentru a visa bărbatul cu care se vor căsători, fetele pun punți care sunt plasate în locuri ascunse. Aceste punți sunt realizate din rămurele de măr dulce, care sunt compuse din două crenguțe. De punți sunt legate următoarele elemente:
un mănunchi de busuioc;
o pară de argint care este legată cu un fir de ață de culoare roșie;
un inel;
o batistă;
un șir de mărgele.
Potrivit tradiției românești, în momentul în care puntea este plină de brumă, fata se va căsători cu un bărbat bogat. În mod contrar, lipsa brumei pe punte înseamnă căsătoria cu un bărbat sărac.