Copiii cool citesc în vacanța de iarnă. Ce a uitat călătorul
“Ce a uitat călătorul” este al doilea volum din seria Poveștile lumii semnată de Brad Florescu de la Editura Frontiera. Călătorul îl completează pe Marchiz, primul venit în această serie și primit foarte bine de cititori. Cele 19 povești din volum sunt ilustrate de artistul Ștefan Georgescu și sunt imprevizibile, adânci și înțelepte, scrise în stilul atât de personal al autorului Brad Florescu.
Călătorul, pe scurt
Călătorul din poveste a băut o licoare fermecată și a început să uite… Autorul însă nu a uitat nimic din toate poveștile care dau ocol lumii și a adunat în acest volum personaje dintre cele mai neobișnuite. Din Africa l-a adus pe zeul Anansi, care a încercat să-i ia locul lui Dumnezeu. Din Irlanda l-a convocat pe John Nebunul, un Ivan Turbincă un pic chefliu, dar isteț și greu de înșelat. Din Japonia i-a chemat pe șoriceii care au plecat în pelerinaj, codiță lângă codiță, iar din România pe brutarul Marin și pâinea lui cea bine dospită.
Fiecare poveste are tâlcul ei și ni-l transmite într-o formă amuzantă sau serioasă. Ilustrațiile sunt spectaculoase și refac o lume fermecată a basmelor, în care lucruri neobișnuite se pot întâmpla la fiecare pas și cu fiecare făptură călătoare care îți iese în drum.
De ce o serie de povești ale lumii?
Pentru că poveștile care ajung azi la copii sunt fie extrem de învechite ca exprimare, fie modernizate și îndulcite până la pierderea fibrei lor celei mai profunde.
Pentru că găsim înțelepciune și umor sănătos în toate colțurile lumii, din Pacific până în Mediterana și din Europa de Nord până în Africa.
Pentru că poveștile tradiționale, scuturate de praf și repovestite de un povestaș contemporan ca Brad Florescu, devin rapid cele mai citite povești din biblioteca copiilor și adolescenților.
Seria Poveștile lumii, cuprinzând volumele Ce a făcut marchizul când a aflatși Ce a uitat călătorul, face parte din colecția Frontiera CLASIC: antologii nobile de povești culese din tradiții culturale diverse.