POVEȘTILE CULORILOR. Cum au devenit roșu și verde culori asociate cu Crăciunul
O persoană sănătoasă poate vedea milioane de culori și nuanțe. Aceste culori sunt împărțite în diverse moduri. Unsprezece termeni de bază separă culorile astfel: negru, alb, roșu, galben, verde, albastru, mov, maro, gri, portocaliu și roz. De la aceste culori de bază pornesc numeroase nuanțe, fiecare având o poveste unică. Astăzi, în cadrul rubricii POVEȘTILE CULORILOR, vorbim despre cum roșu și verde au devenit culori reprezentative pentru cea mai iubită sărbătoare din an: Crăciunul.
În timpul sărbătorilor de iarnă majoritatea decorațiunilor folosite de oameni sunt roșii și verzi. Acestea au devenit, practic, culori asociate cu Crăciunul, chiar dacă în ultimii ani fiecare își împodobește bradul și casa după bunul plac. Ceea ce puțină lume știe este faptul că de cele două culori, roșu și verde, se leagă o poveste. Ea are legătură cu simbolismul, religia și chiar cu Coca – Cola.
Totul a început cu secole în urmă, când vechii celți venerau planetele de culoare roșie și verde pentru a supraviețui iernii, potrivit southernliving.com. Aceștia își decorau casele pentru a aduce protecție și noroc familiilor lor, iar tradiția s-a transformat într-o versiune similară a decorului festiv de Crăciun pe care oamenii îl abordează în zilele noastre. Când vine vorba de religie, în creștinism, roșul și verde semnifică viața lui Iisus. Roșul este sângele, iar verdele reprezintă copacul veșnic, reprezentând viața eternă. De asemenea, cele două culori reprezintă frunzele și fructele de pe coroana de spini ce a fost pusă pe capul Mântuitorului.
Culorile Crăciunului în istoria modernă
Cel care a făcut ca roșu și verde să fie culori emblematice pentru Crăciun a fost Haddon Sundblom. Este vorba despre ilustratorul din spatele reclamelor emblematice de la Coca – Cola. Chiar și astăzi oamenii consideră că reprezentarea lui Sundblom a lui Moș Crăciun este „cea adevărată”. Înainte de reclamele Coca – Cola, Moș Crăciun apărea adesea îmbrăcat în diverse culori, printre care albastru, și nu în costumul roșu caracteristic pe care îl asociem acum cu el.
Deși roșul și verdele domină sezonul Crăciunului, alte culori suplimentare sunt încă semnificative în această perioadă a anului, cum ar fi albul, auriul, argintiul și albastrul. În Biblie, albul se referă la puritate, lumină și sfințenie și este asociat cu zăpada proaspăt căzută. Auriul și argintul sunt, de asemenea, nuanțe specifice întâlnite în decorul de Crăciun. Ele reprezintă darurile oferite de magi lui Iisus, care includeau aur. Auriul este, de asemenea, culoarea folosită în mod obișnuit în artă pentru Steaua din Betleem pe care magii au urmat-o până la nașterea lui Iisus. Albastrul are legătură cu Maria, mama lui Iisus. Ea este reprezentată adesea purtând această culoare. În vremurile biblice, nuanțele de colorant albastru erau extrem de rare și scumpe și doar cei bogați și le puteau permite. În plus, albastrul este asociat și cu gheața și zăpada din timpul iernii.