Sunt sau nu mulțumiți elevii, familiile și dascălii de structura anului școlar. Ministerul Educației prezintă cifrele
În ultima perioadă, structura anului școlar a fost într-o permanentă modificare. Într-un final, o nouă formulă a fost implementată, iar reprezentanții Ministerului Educației au vrut să știe cum e privită aceasta.
Pentru un adult de azi, structura anului școlar nu mai seamănă deloc cu ceea ce a fost pe vremea lui. Trimestrele au dispărut, o vreme au existat semestre, iar acum totul s-a schimbat în module. Există mai multe vacanțe, unele de mai scurtă durată etc.
Reprezentanții Ministerului educației au anunțat că au publicat studiul care analizează modul în care elevii, părinții, profesorii, dar și directorii unităților de învățământ se raportează la organizarea pe module a anului școlar, după primul an de implementare.
Ce părere au elevii și părinții despre noua structură a anului școlar
Majoritatea elevilor (61%) preferă organizarea pe intervale de cursuri/module a anului școlar. În urma experienței avute, aproximativ 70% dintre elevi doresc ca anul școlar viitor să fie organizat în continuare pe module.
Jumătate dintre părinții respondenți sunt de părere că anul școlar organizat în două semestre reprezintă o structură mai potrivită pentru copiii lor, elevi. În schimb, 36% dintre părinți optează pentru anul școlar organizat în cinci module, cu medii calculate la final de an.
Cum văd lucrurile profesorii
Conform informațiilor obținute de Ministerul Educației, 80% dintre profesori consideră că această modificare a structurii școlare a adus beneficii la nivelul evaluării elevilor. Când aifirmă asta, ei se referă la faptul că au fost reduse presiunile care se resimțeau mai ales în privința încheierii mediilor semestriale. De asemenea, cei mai mulți dintre profesori (45%) susțin că actuala organizare a anului școlar ar trebui menținută în formula actuală.
Potrivit directorilor unităților de învățământ, principalul beneficiu al structurii pe module a anului școlar se observă la nivelul stării de bine a elevilor. Aceasta este opinia a60% dintre directori.
Începând cu anul 2022 – 2023, structura anului școlar a fost împărțită în 5 intervale de cursuri (module), de 6-8 săptămâni de școală și 5 vacanțe. După primul an de implementare, la solicitarea Ministerului Educației, Unitatea de Cercetare în Educație din cadrul CNPEE, a realizat un studiu care și-a propus să analizeze modul în care elevii, părinții, profesorii și directorii unităților de învățământ se raportează la organizarea pe intervale de cursuri/module a anului școlar.
Pentru realizarea cercetării a fost utilizată metoda anchetei pe bază de chestionar online. În perioada 17-31 octombrie 2023, au răspuns chestionarelor actorii educaționali din 892 de unități de învățământ (248 de școli primare, 487 de școli gimnaziale, 144 de licee, 13 școli profesionale), respectiv 375 de directori, 22.946 de elevi, 37.936 de părinți și 6.840 de profesori.