Anul 2023 ne-a oferit mai multe evenimente astronomice interesante, însă nici următorul an nu se lasă mai prejos. În 2024 oamenii se vor bucura de mai multe evenimente spectaculoase pe cer, printre care se numără o eclipsă totală, ploi de meteori și apropieri captivante ale lunii cu cele mai apropiate și mai strălucitoare planete. Și asta nu e tot. Două comete s-ar putea să înfrumusețeze cerul în anul care urmează.
Primul eveniment astronomic din 2024, care nu trebuie ratat, este apropierea dintre Lună și Jupiter. În 18 ianuarie cea mai mare planetă din sistemul solar va domina cerul și va putea fi vizibilă lângă Lună, care va fi în faza de semilună, potrivit nationalgeographic.com. Dacă ratați această „întâlnire” dintre Lună și Jupiter, nu vă supărați. Mai aveți ocazia să le vedeți împreună și în 14 februarie, 13 martie și 10 aprilie. Partea interesantă este că de fiecare dată va fi diferit, luna prezentându-se în diverse faze alături de Jupiter.
Cel mai important eveniment ceresc al anului următor va fi o eclipsă totală de soare, care va avea loc în 8 aprilie. Acoperind Soarele, Luna va întuneca cerul pentru milioane de observatori din America de Nord. De eclipsă se vor putea bucura locuitorii din patru state din Mexic, 15 state americane și cinci provincii canadiene. Evenimentul astronomic va înfrumuseța cerul mai multor orașe mari, inclusiv Mazatlán, Austin, Dallas, Indianapolis, Cleveland, Buffalo și Montreal.
În aprilie, o cometă imensă și strălucitoare trece pe lângă Pământ
O cometă gigantică, de trei ori mai mare decât Muntele Everest, numită 12P/Pons-Brooks se îndreaptă rapid spre sistemul solar. Cometa, formată în mare parte din gheață, praf și gaz, i-a surprins de mai multe ori pe astronomi anul acesta. În luna martie a anul următor se așteaptă ca această cometă să se apropie de Soare. Iar până în aprilie ar putea deveni chiar vizibilă cu ochiul liber, imediat după apusul soarelui pe cerul vestic.
În mai, mai precis în 4 mai, pasionații de stele se vor bucura de ploaia de meteoriți Eta Aquarid. Condițiile cerului promit să fie ideale pentru acest eveniment, iar cele mai bune priveliști sunt preconizate în dimineața zilei de 4 mai. Observatorii cerului din emisfera sudică se pot aștepta să vadă o afișare impresionantă de 20 până la 30 de stele căzătoare pe oră, în timp ce observatorii din nord pot anticipa 10 până la 20 pe oră în orele dinaintea zorilor zilei de 4 mai.
Alte evenimente astronomice interesante, de care oamenii se vor putea bucura în 2024, sunt Perseidele (12 și 13 august), sosirea cometei A3 Tsuchinshan – Atlas (septembrie și octombrie), apropierea lui Saturn față de Lună, o altă eclipsă de soare (2 octombrie) și apropierea între Venus și Lună (4 decembrie).