POVEȘTILE CULORILOR. De ce este o pictură specială „Cavalerul care râde” de Frans Hals
O persoană sănătoasă poate vedea milioane de culori. Aceste culori sunt împărțite în diverse moduri. Unsprezece termeni de bază separă culorile astfel: negru, alb, roșu, galben, verde, albastru, mov, maro, gri, portocaliu și roz. De la aceste culori de bază pornesc numeroase nuanțe, fiecare având o poveste unică. Astăzi, în cadrul rubricii POVEȘTILE CULORILOR, vorbim despre „Cavalerul care râde”, lucrarea pictorului olandez Frans Hals.
Picturile au reușit întotdeauna să atragă atenția oamenilor prin culorile și nuanțele folosite. Tablourile, în special portretele, sunt lucrările pe care vizitatorii muzeelor le analizează cel mai mult. Și pe bună dreptate. Aceștia pot descoperi, prin intermediul autorului, cum se îmbrăcau oamenii cu multe vreme în urmă, ce activități aveau, cum arătau accesoriile pe care le purtau și așa mai departe. Culoarea joacă la rândul ei un rol important deoarece era capabilă să transmită statutul social pe care persoana respectivă îl avea.
Frans Hals, un artist care a reușit să facă ceva ce mulți pictori evitau
Frans Hals este unul din pictorii care a reușit să se remarce prin intermediul lucrării „Cavalerul care râde”. Pe lângă culorile care se îmbină frumos, pictorul a reușit să facă ceva de care alții s-au ferit. Deși poate pare floare la ureche să pictezi pe cineva zâmbind, în realitate este destul de greu. „Cavalerul care râde” este unul dintre cele mai bune exemple ale operei artistului care, în timpul vieții sale, a fost recunoscută pentru caracterizarea sa excepțional de vie a oamenilor. A fost unul dintre puținii artiști din istoria picturii occidentale care a reușit cu succes să picteze oameni zâmbind și râzând, potrivit nationalgallery.org.uk. O provocare ocolită de majoritatea pictorilor pentru că era dificilă.
Pictorul este cunoscut mai ales pentru portretele cetățenilor din Haarlem, cărora le-a adus o caracterizare incisivă și un simț al animației de neegalat. El a pictat, de asemenea, portrete de grup, înfățișând grupuri de familie, membri ai gărzii civice și regenți ai milosteniilor din Haarlem. Acestea sunt în general considerate capodoperele sale.
Dicționar
Regent: persoană care guvernează provizoriu o monarhie, ținând locul monarhului în timpul unei regențe;
Regență: guvernare provizorie, exercitată de una sau de mai multe persoane în timpul minoratului, absenței sau bolii unui monarh.