Copiii cool citesc în vacanța de iarnă: Crăciunul,100 de pagini de poveste ilustrată a nașterii lui Hristos
O carte specială. Crăciunul: 100 de pagini de poveste ilustrată a nașterii lui Hristos. Scrisă și ilustrată de Mihail Aldașin, cartea se bazează pe filmul de animație Crăciunul, capodopera regocorului Aldașin. Copiii cool citesc în vacanța de iarnă. O carte pe zi de la Edituar Frontiera.
O carte de familie
Recomandată pentru orice vârstă, pentru că este o carte de familie, de recitit în fiecare iarnă. Este una dintre cele mai frumoase cărți de Crăciun venite din școala de ilustrație rusească.
Crăciunul! De fiecare dată când vine, ne amintește despre nașterea lui Hristos. Știm povestea, dar o repetăm la fiecare sfârșit de an, cu bucuria copilului care primește din nou prăjitura preferată.
Cartea „Crăciunul” de Mihail Aldașin nu se abate de la textul evanghelic. Îi întâlnim pe magi, pe păstori, pe bunul Iosif și pe curata Fecioară, toți pregătiți să primească pruncul. Nu lipsesc nici animalele, atinse și ele de har. Nici îngerii, care populează înălțimile, pământul și se oglindesc în ape.
Cititorul intră în atmosfera poveștii
Ce aduce în plus cartea sunt detaliile calde, care ajută cititorul să intre în atmosfera poveștii. Dreptul Iosif cară apă cu găleata pentru baia pruncului, așa cum face un tată bun. Fecioara Maria îi cântă un cântec de leagăn, așa cum face o mamă bună. Ușa cea veche scârțâie neunsă, cum se întâmplă la multe case. Este o naștere simplă, modestă, dar plină de bucuria și pacea pe care o aduce orice copil pe lume.
Ilustrațiile sunt realizate în stil naiv și au prospețimea unui ochi de copil care vede lumea pentru prima oară. Dincolo de aparenta lor simplitate, simțim măreția unei alte lumi, mai bogate, în care cele nevăzute își dau mâna cu cele văzute.
Cartea se bazează pe filmul de animație „Crăciunul”, regizat de Mihail Aldașin și premiat la numeroase festivale de film din Europa și Rusia.
Despre autor
Mihail Aldașin s-a născut în 1958 în fosta URSS. A lucrat în studiourile de animație Pilot și Soiuzmultfilm (celebrul studio de animație sovietic, unde a fost creat, printre altele și filmul Maria, Mirabela). Este scenarist, pictor și unul dintre cei mai talentați regizori de animație din Rusia contemporană.
Traducerea cărții a fost realizată din limba rusă de Vladimir Bulat, istoric și critic de artă și autor a mai multe volume dedicate artelor vizuale. Aici puteți citi un interviu realizat în exclusivitate de Vladimit Bulat cu Mihail Aldașin pentru revista Observator cultural în anul 2017.