Locuri de poveste din România. Biserica de lemn de la Putna, cea mai veche din țară
Locuri de poveste din România. Deși putem vizita locuri frumoase din afara țării, e important să știm că și la noi sunt o mulțime de obiective turistice, unele mai interesante decât altele. România e o țară fabuloasă, cu toate formele de relief, care merită să fie descoperită. De aceea, continuăm rubrica noastră despre locuri de poveste din România. Copii, dați-le idei părinților!
Pentru că urmează o perioadă de sărbătoare, astăzi ne îndreptăm atenția către biserica de lemn de la Putna, considerată cea mai veche din țară. La aproximativ 70 de km de Suceava, în comuna Putna, se află o biserică cunoscută și importantă. Atenție. A nu se confunda cu Mănăstirea Putna, care a fost construită de Ștefan cel Mare între anii 1466 și 1469, în amintirea victoriei sale împotriva turcilor de la Chilia din 1465.
Cea mai veche biserică din țară se numește Biserica de lemn „Intrarea Maicii Domnului în Biserică” din Putna. Ea mai este cunoscută și ca Biserica de lemn „Dragoș Vodă” sau Schitul Putna. Vorbim despre un lăcaș de cult ortodox ce datează, conform tradiției, de la mijlocul secolului al XIV-lea. Biserica a fost ridicată inițial în satul Volovăț. Ulterior ea a fost strămutată în satul Putna din comuna omonimă aflată în județul Suceava. În prezent, edificiul religios se află localizat în cimitirul satului, la aproximativ 1 km distanță de Mănăstirea Putna, și are hramul Intrarea Maicii Domnului în Biserică, sărbătorit la data de 21 noiembrie.
Singura biserică de lemn medievală
Biserica „Dragoș Vodă” din Putna este singura biserică de lemn medievală cunoscută pe teritoriul țării noastre. În plus, ea este considerată și cea mai veche biserică din România. „Partea de răsărit a bisericii este datată din primii ani ai secolului al XV-lea. Și, prin tradiție, a fost adusă de Ștefan cel Mare de la Volovăț. Aceasta este cea mai veche și singura biserică de lemn medievală, cunoscută până în prezent, păstrată pe teritoriul României. Vechimea excepțională și planul arhaic îi conferă o valoare inestimabilă pentru arhitectura medievală din România și dincolo de granițele ei”, se arată pe site-ul Primăriei Putna.