Ministerul Educației a publicat rezultatele obținute de elevii români în cadrul programului. PISA este o cercetare internațională, ce are loc la intervale regulate de timp, care urmărește să evalueze sistemele de educație din întreaga lume. Cum? Prin testarea competențelor elevilor de 15 ani la lectură, matematică și științe.
Scorurile medii obținute de elevii din România în 2022 au fost similare cu cele înregistrate în 2018 la matematică, lectură și științe. Spre deosebire de multe alte state, România nu a înregistrat pierderi semnificative în performanțele elevilor. Asta arată că avem un sistem de educație rezilient și că țara noastră a reușit să reducă impactul pandemiei. În același timp, rezultatele arată că elevii din România au obținut rezultate mai scăzute decât media OCDE la matematică, lectură și științe. Scorul mediu obținut de elevii români în 2022 este 428 la oricare dintre domeniile investigate.
Care e nivelul de cunoștințe al elevilor
În România, 51% dintre elevi au atins cel puțin nivelul 2 de competență la matematică. Acești elevi pot interpreta și recunoaște, fără instrucțiuni directe, modul în care o situație simplă poate fi reprezentată matematic (de exemplu, compararea distanței totale pe două rute alternative sau conversia prețurilor într-o monedă diferită).
Aproximativ 58% dintre elevii din România au atins cel puțin nivelul 2 la lectură. Acești elevi pot identifica ideea principală dintr-un text de lungime moderată, pot găsi informații bazate pe criterii explicite, uneori complexe, și pot reflecta asupra scopului textelor, atunci când li se cere în mod explicit să facă acest lucru.
Aproximativ 56% dintre elevii din România au atins cel puțin nivelul 2 la științe. Acești elevi pot recunoaște cel puțin explicația corectă privind fenomenele științifice familiare și pot folosi astfel de cunoștințe pentru a identifica, în cazuri simple, dacă o concluzie este validă, pe baza datelor furnizate.
Următorul ciclu de testare (2023 – 2025) va fi PISA 2025. Științele vor reprezenta domeniul principal, în timp ce domeniul inovator va fi „Învățarea în lumea digitală”. Pe lângă domeniile principale și cel inovator, PISA oferă și evaluarea unui domeniu opțional. Pentru PISA 2025 acesta va fi o limbă străină, respectiv limba engleză. De asemenea, pentru prima dată, România participă la PISA 2025 – opțiunile internaționale și anume la: Chestionarul TIC pentru elevi, Chestionarul pentru părinți, Chestionarul pentru profesorii de științe, Evaluarea la Limbă străină – Engleză, Chestionarul pentru profesorii de limba engleză.