Un brad realizat de artistul preferat de regele Charles, la licitația Festivalului Brazilor organizată de Salvați Copiii
Organizația Salvați Copiii România a lansat cea de-a 23-a ediție a Festivalului Brazilor de Crăciun. 22 de brazi, fiecare cu povestea sa, vor fi licitați în seara de Gală din 8 decembrie, organizată în parteneriat cu Muzeul Național de Artă al României. Printre ei se numără și un brad realizat de artistul român preferat de regele Charles.
„Bradul roșu de aur” este unul din cei 22 de brazi care va face ca viața copiilor din mediile defavorizate să se schimbe în bine. Acesta a fost realizat de Gheorghe Fikl, unul dintre cei mai impresionanți artiști contemporani. O lucrare de-a sa, numită „Cadillacul alb, Păuni și Copertina Aurie” (White Cadillac, Peacock and Gold Curtain), face parte din colecția privată a regelui Charles. Tabloul a fost ales personal, însă cu greu. Asta deoarece regele are cunoștințe în această direcție, fiind absolvent al unei facultăți din domeniul artelor, și chiar a cochetat cu pictura în timpul liber.
În cadrul Festivalului Brazilor de Crăciun Gheorghe Fikl s-a întors în timp și și-a amintit cum arăta bradul copilăriei sale. „Gheorghe Fikl a creat Bradul roșu de aur: o stilizare în volum abstract a unui „brad de hârtie” din copilăria artistului, care, adeseori, își desena și își colora singur bradul de Crăciun. În oricare formă, amintirea a rămas intensă și un prilej de bucurie și încredere în binele care ne susține întotdeauna în seara de Crăciun”, transmit reprezentanții Salvați Copiii România.
Festivalul Brazilor, un eveniment pentru copii
Cei 22 de brazi unici, realizați de diferite persoane, cunoscute sau mai puțin cunoscute, au același scop. Acela de a veni în sprijinul copiilor vulnerabili. „Cea mai mare reușită a Festivalului Brazilor de Crăciun este felul în care oamenii de bine, designeri, artiști, susținători, se mobilizează pentru cauza celor mai vulnerabili dintre noi: copiii care sunt nevoiți să ducă o luptă zilnică pentru a putea merge la școală, pentru a putea citi, pentru a se putea forma intelectual și social. Suntem mereu surprinși de forța solidarității și ea rămâne resursa care ne dă curaj, nouă și copiilor, să construim o lume mai bună cu fiecare an”, a declarat Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România.
Ancheta organizației arată că 95% dintre familiile care se confruntă cu sărăcia nu mai au bani de îmbrăcăminte și încălțăminte pentru copii. De-a lungul celor 22 de ediții anterioare au fost colectate fonduri în valoare de peste 8 milioane de euro. Cu ajutorul lor 211.127 de copii din medii sociale vulnerabile au primit sprijin pentru integrarea socio-educațională. Cel mai râvnit brad de anul trecut a fost cel creat de Răzvan Luca și UNTOLD, „Magia vieții reale”, adjudecat pentru suma de 100.000 euro de Kaufland România.
Lista celor 22 de brazi ai ediției 2023
Gheorghe Fikl cu „Bradul roșu de aur”;
Constantin Alexandru Marinete cu bradul „A fost odată” ;
Doina Levintza cu un brad unicat, care transmite bucuria sărbătorii;
Omid Ghannadi & Zoli Tóth cu bradul „CANDOARE”;
Laura Hîncu cu bradul „Aur viu”;
Lemon Interior Design cu bradul „LEGO LIFE”;
Endorphin Lab, Adonis Enache și Atelier Dual, cu „Bradul cu Povești”;
Dhaniel Nora, cu sprijinul SEPHORA, cu bradul „Îngerul”;
UNTOLD CREATIVE TEAM cu bradul „Metamorphosis”;
Simona și Gabriel Gherasim, Gallantique Boutique, cu bradul „Îngeri păzitori pentru copii”;
Mihai Popescu și Twins Studio cu bradul „Laolaltă”;
Architectural Christmas cu bradul „Cheia Crăciunului”
Studium on Space cu bradul „Forme cu fond;
Roxana Dan și Lisa & Co. cu bradul „Stare de spirit”;
Diana Nicolaie și Ela Crăciun cu bradul „Holy spirit”;
Iulia Totoianu și Libris cu bradul „Înfofolitu`”;
Summer Well Creative Lab x Kaustik cu bradul „Xmas Tree Dreaming of Summer”;
Smiley și HaHaHa Production cu „Bradul de ACASĂ”;
Ovidiu Buta și Mara & Tom cu bradul „Let it Play”;
Nicu Bocancea și Florăria Iris;
Adela Pârvu;
Salvați Copiii, cu sprijinul Ștefaniei Mircea, cu bradul „Sunete magice de Crăciun”.