Fenomenul jocurilor de noroc ia amploare în rândul copiilor. Sunt solicitate măsuri urgente
Potrivit celei mai recente anchete sociologice realizate de Salvați Copiii, 14% dintre copii au recunoscut că au practicat jocuri de noroc pe bani. Fenomenul jocurilor de noroc ia amploare în rândul copiilor. 40% dintre ei spun că au prieteni implicați în astfel de activități.
La fel de îngrijorător este faptul că majoritatea copiilor care au recunoscut că participă la astfel de jocuri au acces la agenții specializate. Așadar, este încălcată legea care interzice accesul în agențiile de jocuri de noroc a minorilor. Accesul lor la jocurile de noroc e posibil fie din neglijență, fie din dorința angajaților acestor agenții de a crește profiturile. Practic, este ignorat impactul negativ profund pe care îl au jocurile de noroc asupra copiilor. Această problemă subliniază necesitatea unei monitorizări mai atente a acestor agenții, o limitare a expunerii copiilor la publicitatea acestor practici și adoptarea urgentă a proiectului de lege care prevede o distanță minimă de 300 de metri între spații în care se practică jocurile de noroc și unitățile de învățământ.
„Dependența de jocuri de noroc este o problemă gravă care poate avea un impact devastator asupra vieții copiilor. Este esențial să luăm măsuri urgente pentru a proteja copiii de această amenințare. Solicităm autorităților să deblocheze inițiativele legislative care vizează protejarea copiilor de expunerea excesivă la publicitate la jocuri de noroc. Inclusiv interzicerea amplasării sălilor de jocuri de noroc în apropierea școlilor. De asemenea, cerem aplicarea legilor care interzic jocurile de noroc persoanelor sub 18 ani și reglementarea publicității la jocurile de noroc”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.
Rezultatele sondajului
Expunerea copiilor la reclamele jocurilor de noroc atinge cote alarmante, inclusiv pe medii precum publicitatea stradală, televiziune și internet. Mai mult, 11% dintre copii admit că urmăresc influenceri promovând jocuri de noroc pe bani. 10% dintre ei resimt presiune din partea prietenilor. Din păcate, aceeași proporție are membri în familie implicați în aceste activități.
Sondajul online, efectuat în intervalul 22 – 25 noiembrie în rândul a 1.097 respondenți cu vârste cuprinse între 10 și 17 ani, arată că:
7 din 10 copii spun că au văzut publicitate stradală la jocurile de noroc;
4 din 10 copii spun că au un prieten care joacă pe bani;
1 din 10 copii are un membru al familiei care joacă jocuri de noroc pe bani;
Băieții raportează o implicare mai mare în jocurile de noroc pe bani în comparație cu fetele (22% vs. 9%);
Copiii cu vârsta de 14 ani și peste au o frecvență semnificativ mai mare de practicare a jocurilor de noroc comparativ cu cei mai tineri (18% vs. 6%);
Copiii din mediul rural sunt mai predispuși la jocurile de noroc pe bani în comparație cu cei din mediul urban (17% vs. 13%).
Lanț uman între liceu și prima casă de pariuri
Organizația Salvați Copiii a inițiat campania „Joacă, nu jocuri” și are mai multe solicitări. Printre ele se numără deblocarea inițiativelor din Parlamentul României pentru impunerea distanței de 300 de metri între agențiile de jocuri de noroc și școli. De asemenea, organizația cere aplicarea cu strictețe a legilor existente care impun vârsta minimă de 18 ani pentru participarea la jocurile de noroc. Totodată, se dorește crearea unui mecanism eficient de control în agenții. Nu în ultimul rând, Salvați Copiii cere reglementarea strictă a publicității pentru jocurile de noroc. Inclusiv interzicerea reclamelor prin influenceri și prin plasare de produs la emisiuni la ore de maximă audiență. Campania a fost lansată la Colegiul Național Gheorghe Lazăr din București. Acolo elevii au format un lanț uman între liceu și prima casă de pariuri aflată la mai puțin de 200 m.
Jocurile de noroc, subiectul mai multor proiecte de lege
Politicienii iau măsuri în ceea ce privește domeniul jocurilor de noroc. Potrivit președintelui Comisiei juridice din Senat, pe tema jocurilor de noroc sunt depuse peste 20 de proiecte legislative. Unul dintre ele este inițiat de Alfred Simonis, președinte interimar al Camerei Deputaților și președinte al PSD Timiș. Inițiativa sa presupune ca sălile de jocuri de noroc să fie amplasate la maxim 50 de metri de limita teritorială a orașelor, municipiilor sau comunelor. În același timp, dacă legea intră în vigoare, sălile de jocuri de noroc nu vor mai putea fi amplasate la mai puțin de 300 de metri de școli. Și nici de locuri de joacă, spitale sau biserici. Mai multe detalii despre proiectele legislative privind jocurile de noroc puteți afla de aici.