MISTERELE LUMII, ISTORII NEELUCIDATE. Previziunile legate de telefon, adeverite
În lume există o mulțime locuri ale căror secrete nu au fost elucidate nici până în zilele noastre. ȘTIRI PENTRU COPII vă vorbește azi, la rubrica MISTERELE LUMII, ISTORII NEELUCIDATE, despre cum un director al unei companii de telefonie a prezis acum zeci de ani ce face un telefon modern azi.
Cu mulți ani înainte ca IBM să creeze primul smartphone, un director al unei companii de telefonie a prezis ce ar putea face un telefon modern. Publicat în Tacoma News Tribune pe 11 aprilie 1953, când Steve Jobs avea puțin peste doi ani, ziarul îl citează pe Mark R. Sullivan, președinte și director al companiei Pacific Telephone and Telegraph cu sediul în San Francisco.
Vorbind despre telefonul viitorului, Sullivan a prezis că va fi purtat zilnic, la fel ca un ceas. De asemenea, a mai spus și că va fi capabil să le arate diferite lucruri utilizatorilor. „Ce formă va lua viitorul telefon este, desigur, pură speculație. În dezvoltarea sa finală, telefonul va fi purtat de către individ. Poate așa cum purtăm astăzi un ceas. Probabil că nu va avea nevoie de niciun cadran sau echivalent și cred că utilizatorii vor putea să se vadă între ei, dacă vor dori, în timp ce vorbesc”, a prezis Mark Sullivan.
Previziunile lui Sullivan, adeverite
Dacă pe-atunci oamenii poate nu credeau că tehnologia va evolua atât de mult, previziunile lui Sullivan s-au adeverit cu adevărat când a fost creat primul smartphone. Potrivit phonearena.com, în aparițiile sale la conferințele legate de afaceri Sullivan ținea un discurs în care vorbea despre cum crede el că va arăta telefonul viitorului. Acesta spunea, de fiecare dată, că nu va exista viitor fără telefoane. Și iată că a avut dreptate. Astăzi toată lumea se folosește de un smartphone. Pentru a socializa. Pentru a face cumpărături. Pentru joacă.
Mark Sullivan nu a fost singura persoană care a prezis că telefoanele viitorului vor fi capabile să permită apeluri video. Autorul de science – fiction Isaac Asimov (1920 – 1992), a scris un articol de opinie pentru The New York Times în 1964 afirmând că, în viitor, dispozitivele de comunicare vor avea un ecran care le va permite utilizatorilor „să vadă și să audă persoana pe care o sună”. Asimov a adăugat că „ecranul va fi folosit nu numai pentru a vedea persoanele pe care le suni. Ci și pentru a studia documente și fotografii și pentru a citi pasaje din cărți”.