Un parc senzorial pentru copiii și adolescenții cu tulburări de spectru autist și alte tulburări de neurodezvoltare a fost amplasat în curtea Spitalului Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia” București.
Spațiu cu dublu rol
Parcul senzorial de la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia” constituie un spațiu cu dublu rol. Terapeutic – pentru copiii cu tulburări din spectrul autist, ADHD sau alte tulburări de neurodezvoltare și de socializare – în cazul pacienților adolescenți. Expunerea la anumite experiențe senzoriale îi ajută pe copiii cu tulburări de neurodezvoltare să își dezvolte și să își regleze reacțiile la stimuli externi.
Experiențele senzoriale sunt esențiale pentru dezvoltarea creierului copiilor. Problemele de integrare senzorială sunt frecvent întâlnite în cazul tulburărilor de neurodezvoltare. Apar încă din primii ani de viață, activitățile și serviciile de prevenție fiind deosebit de importante pentru evoluția terapeutică ulterioară.
Beneficiarii vor fi nu doar pacienții copii și adolescențidin București, ci și cei din alte zone ale țării, care sunt tratați la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia”.
Utilizarea noului spațiu oferă oportunitatea angajării într-o explorare senzorială, într-un spațiu sigur. Astfel copiii și familiile acestora pot să învețe ce anume declanșează anumite reacții și ce îi poate ajuta să se liniștească. Parcul senzorial este dotat cu echipamente care stimulează utilizatorii pe plan vizual, auditiv și tactil.
Stabilitea emoțională, importantă pentru elevi
„Există o nevoie urgentă ca România să investească în furnizarea de servicii de sănătate mintală de calitate pentru toți copiii și adolescenții. Unul din zece copii din România are nevoie anual de astfel de servicii și mă bucur că putem face pași în această direcție, alături de partenerii noștri din București. Am avut o colaborare din ce în ce mai consistentă în ultimii ani. Bucureștiul are capacitatea de a dezvolta modele și pentru restul țării, în numeroase direcții de acțiune, pentru a face din comunități locuri mai prietenoase cu copiii”, a declarat Anna Riatti, Reprezentantul UNICEF în România.
.„Într-o lume în care singurul lucru constant este schimbarea, actorii principali ai educației au nevoie, mai mult ca oricând, de o minte sănătoasă. Ca reprezentant al elevilor, îmi doresc ca, pe lângă spații educaționale prietenoase și resurse, elevii să beneficieze de ajutor și în vederea consolidării unei stabilități emoționale și a gestionarii eficiente a sentimentelor. Salut parteneriatul dintre UNCEF și autoritățile locale, care face pași concreți în sprijinul sănătății mintale a tinerilor”, a afirmat Aris Bănuțoiu, Președinte Interimar al Consiliului Municipal al Elevilor, București.