Rata mortalității infantile rurale, mult peste cea din urban. Care e principala problemă
O anchetă Salvați Copiii România arată că rata mortalității infantile rurale este mult peste cea din urban. Peste o treime dintre gravide nu au fost la control ginecologic în timpul sarcinii, iar din totalul lor, 18% sunt gravide cu vârsta cuprinsă între 13 și 17 ani.
Principala cauză pentru care femeile însărcinate nu merg la controale ginecologice este lipsa de acces la servicii medicale. Jumătate dintre gravidele care au beneficiat de evaluare medicală menționează că analizele / ecografiile / consultațiile nu au fost gratuite. Datele INS pentru 2021 arată că în mediul rural rata mortalității infantile este mult peste cea din mediul urban: 6,5 față de 4,2 la mia de copii născuți vii. Cauzele majore sunt reprezentate de accesul îngreunat la servicii medicale și slaba dotare cu aparatură medicală a cabinetelor medicale.
„În zonele rurale, existența medicului de familie și a unui cabinet medical reprezintă singura șansă pentru a primi îngrijire medicală la timp. Având în vedere numărul mic de medici de familie din zonele rurale, aceștia sunt nevoiți să asiste o multitudine de cazuri. De la nou-născuți până la persoane vârstnice, femei însărcinate, persoane cu nevoi speciale, sau cu posibilități materiale și financiare insuficiente unui nivel de viață decent. Existența unui cabinet de medicină de familie în zonele rurale defavorizate, dotat cu echipamente medicale necesare efectuării examinării medicale de bază și tratament pentru pacienți constituie o garanție și o necesitate pentru asigurarea sănătății populației.
Problemele familiilor care trăiesc în comunitățile rurale dezavantajate pot fi ameliorate semnificativ. Prin implicarea unei echipe de profesioniști din domeniile social, medical și educațional, care să asigure o intervenție integrată și personalizată. Să răspundă nevoilor individuale ale fiecărui beneficiar. Să creeze o punte de legătură între domeniul medical și persoanele vulnerabile”, explică Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.
Principalele date ale anchetei
Una din 10 gravide nu a fost la control la medicul de familie în timpul sarcinii;
34% dintre gravide nu au fost la control la medicul ginecolog în cazul sarcinii curente. Asta din cauza lipsei banilor sau din cauza distanței mari până la primul cabinet;
50% dintre gravidele care au fost la control la medicul ginecolog în timpul sarcinii menționează că analizele, ecografiile, consultațiile nu au fost gratuite;
70% dintre gravide afirmă că nu au utilizat nici o metodă contraceptivă până în prezent.
O altă problemă este legată de unitățile medicale și medici. Distribuția lor în România este inegală între zonele rurale și cele urban. De asemenea, numărul de medici de familie scade constant în rural. Doar 47% din localități au suficienți medici de familie. În același timp, 328 de comune nu au medic de familie.
„Inegalitățile în ceea ce privește accesul la asistență medicală primară sunt persistente în România. Multe zone rurale sunt insuficient deservite. În acest an, Fundația OMV Petrom a finanțat trei proiecte majore de sănătate timpurie pentru mamele și copiii din medii dezavantajate, cu un impact extins la nivel național. Cutia Bebelușului care furnizează sprijin material și informații cruciale despre sănătatea, bunăstarea mamei și a nou-născutului, un program național de dotare a secțiilor de neonatologie și terapie intensivă nou-născuți din orașe mici precum și un program de dotare a cabinetelor de familie din mediul rural care vizează îmbunătățirea accesului la serviciile de sănătate pentru mame și bebelușii lor“, a declarat Ana Maria Mihăescu, Președinta Fundației OMV Petrom.