POVEȘTILE CULORILOR. Gri, nuanța folosită în design interior și pentru arhitectura secolului XXI
O persoană sănătoasă poate vedea milioane de culori. Aceste culori sunt împărțite în diverse moduri. Unsprezece termeni de bază separă culorile astfel: negru, alb, roșu, galben, verde, albastru, mov, maro, gri, portocaliu și roz. De la aceste culori de bază pornesc numeroase nuanțe, fiecare având o poveste unică. Astăzi, în cadrul rubricii POVEȘTILE CULORILOR, vorbim despre gri, nuanța folosită în design interior și pentru arhitectura secolului XXI.
Deși oamenii tind să subestimeze griul, această culoare a reușit să „trăiască” de-a lungul timpului. Nuanța neutră dintre alb și negru a devenit, în zilele noastre, una dintre cele mai folosite culori când vine vorba de design interior și arhitectură. Povestea ei începe chiar în antichitate. Chiar dacă majoritatea nu asociază acea perioadă cu griul, cele mai rezistente ziduri sau atracții turistice au această nuanță. Pietrele Stonehenge, despre care v-am povestit cu altă ocazie aici, sunt un exemplu. În nenumărate civilizații antice, rocile și pietrele de culoare gri au fost transformate în case, monumente religioase și, în cele din urmă, în orașe întregi. În timp ce ocrul și creta erau moi și maleabile, rocile și mineralele gri erau robuste, permanente și rezistente.
„Griurile reprezintă puterea solidă și longevitatea, o asociere care provine din culoarea granitului și a pietrișului, a pietrei, a ardezie și a stâncii. A monumentelor antice, a stâlpilor și a templelor care au rezistat ravagiilor timpului și tehnologiei”, spune, potrivit winsornewton.com, Leatrice Eiseman, expert în culori și director executiv al Pantone.
Când a început să devină popular griul
În Evul Mediu articolele de îmbrăcăminte aveau de cele mai multe ori nuanțe de gri. Nu pentru că era „la modă”, ci pentru că lâna, înainte de a fi vopsită, era adesea gri. Practic, din cauza faptului că nu-și permiteau, oamenii erau îmbrăcați în nuanțe de gri. Asta deoarece cei mai săraci nu-și permiteau să coloreze lâna. În Franța secolului al XIX-lea, hainele gri au ajuns să reprezinte un rol important în societate. Multe femei din clasa muncitoare angajate în fabrici și ateliere primeau haine ieftine de această culoare.
La sfârșitul secolului XX griul s-a transformat într-o nuanță contemporană, a cărui viitor suna bine. Și așa a fost. Pe măsură ce designul a devenit mai minimalist, neutralitatea griului a crescut în popularitate. Din ce în ce mai multe mașini au fost fabricate în nuanțe de gri și este una dintre cele mai frecvente culori alese pentru a amenaja spațiile interioare în ultimii ani. De asemenea, nuanța este folosită pentru realizarea celor mai spectaculoase clădiri, la fel ca cele din imaginile articolului.