Șapte şcoli de teatru din Europa se întâlnesc la Timișoara
Network – Theater Schools in Europe, eveniment care a început vineri, în Capitala Culturală Europeană Timișoara 2023, continuă săptpmâna aceasta. Au loc spectacole, dezbateri, ateliere, spectacole-lectură în licee din Timișoara, conferințe și un performance comun. Elevii doritori să studieze arta teatrală în străinătate, pot afla mai multe despre locurile în care ar putea pleca după Bacalaureat.
Network – Întâlnirea Școlilor de Teatru din Europa, la Timișoara, este parte a proiectului Sunlight Theatre. Performative Dialogues, și are loc în perioada 10-16 noiembrie 2023.
Cele șapte școli de teatru europene implicate sunt: Universitatea Privată de Muzică și Artă a Orașului Viena, Austria, Facultatea de Muzică și Teatru din Hanovra, Germania, Academia de Artele Spectacolului Baden-Württemberg din Ludwigsburg, Germania, Facultatea de Teatru a Universității Metropolitan din Manchester, Marea Britanie, Conservatorul Regal al Scoției din Glasgow, Marea Britanie, Academia Națională de Artă Dramatică „Aleksander Zelwerowicz” din Varșovia, Polonia, specializarea Artele Spectacolului – Actorie în limba germană, Facultatea de Muzică și Teatru din cadrul Universității de Vest, Timișoara, România.
Șapte şcoli de teatru din Europa, la Timișoara
Festivalul oferă un spațiu de întâlnire pentru studenți, profesori, specialiști, critici, directori de teatru, actori consacrați și regizori și invită, totodată, elevii pasionați de teatru și publicul din Timișoara la spectacol.
Network – Întâlnirea Școlilor de Teatru din Europa la Timișoara, spun organizatorii, înseamnă: cele mai bune spectacole ale școlilor de teatru europene participante, ateliere conduse de artiști consacrați, conferințe ale unor personalități artistice, care au marcat în mod decisiv arta transdisciplinară – sound, video mapping 3D, spațiu, dezbateri în cadrul cărora profesorii, studenții și invitații speciali își vor defini spațiul dialogului pentru anumite teme arzătoare, care țintesc școala viitorului și substanța artistică a acesteia, spectacole-lectură cu liceeni şi, nu în ultimul rând, un perfomance comun – Human Installation – prezentat publicului, în care sunt implicați studenții școlilor de teatru invitate.
Elevii de liceu, implicați într-un proiect de actorie
„Mi-aș dori ca perioada 10-16 noiembrie să provoace experiențe sensibile, profunde pentru fiecare dintre noi, în afara timpului smintit al vieții de zi cu zi. Să ne bucurăm de contactul cu creativitatea, contactul cu celălalt. Și să trăim plenar revelarea sensibilității artistice a fiecăruia. Vă așteptăm cu sufletul deschis la Network – Întâlnirea Școlilor de Teatru Europene”, spune Florin Vidamski, curator al festivalului, regizor și conferențiar la specializarea Artele Spectacolului-Actorie în limba germană a Facultăţii de Muzică și Teatru din cadrul Universității de Vest din Timișoara.
Pe durata festivalului are loc și o Școală de toamnă de teatru în limba germană. Aceasta e dedicată elevilor de liceu pasionați de actorie. Până marți, 13 noiembrie, tinerii vor lucra intensiv cu profesori de la Universitatea de Vest. Ei sunt implicați în cadrul unor ateliere de actorie, mișcare scenică, improvizație, dramaturgie, scriere creativă etc. De asemenea, vor lua parte la prelegeri și spectacole din cadrul Network.
„Pentru noi este esențial să se creeze o conexiune foarte puternică între elevi și studenți. Să se nască un dialog viu între ei. Iar liceenii să poată, astfel, lua pulsul vieții de student”, declară conf. univ. dr. Alina Mazilu, coordonator al specializării Artele Spectacolului-Actorie în limba germană a FMT din cadrul UVT și curator al acestui festival.
Programul complet Network – Theater Schools in Europe, dar și detalii despre spectacole, ateliere și dezbateri se găsesc pe pagina de Facebook a evenimentului: https://www.facebook.com/networkschauspielschule. Intrarea la toate evenimentele Network este gratuită, pe baza unei rezervări în prealabil pe iabilet.ro.