Prematurii și nou născuții, parte a unui amplu proiect de susținere
Statisticile arată că, la noi în țară, se nasc anual 20.000 de copii prematur. Aceștia au nevoie de o îngrijire specială, confruntându-se cu mai multe probleme. Prematurii și nou născuții sunt parte a unui amplu proiect de susținere. În 7 noiembrie a fost lansată propunerea de implementare a Carnetului Prematurului și Nou Născutului cu Risc. De asemenea, a fost lansată și propunerea de integrare a terapiei Kangaroo Care în maternități.
Inițiativa îi aparține deputatului Mara – Daniela Calista și a fost lansată împreună cu Asociația Prematurilor și Asociația ABC-ul educației pentru copii. Din echipă face parte și Nelu Tătaru, președintele Comisiei pentru Sănătate și Familie a Camerei Deputaților. Acest demers, care face parte dintr-o serie de acțiuni de sprijin pentru copiii născuți prematur, denumită „MISIUNEA VULNERABILII”, a fost dezbătut în prezența unor persoane relevante ca factori de decizie sau de opinie. Printre virbitori, au luat cuvântul Consilierul Prezidențial pe Sănătate Diana Păun, senatori și deputați, secretari de stat, reprezentanți ai Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Colegiului Medicilor, medici, specialiști și asociații, dedicate sprijinului pacienților vulnerabili.
Copiii născuți prematur se confruntă cu dificultăți în neurodezvoltare. Cum ar fi întârzieri motorii, deficit cognitiv, viteza redusă de procesare, probleme de comportament și dificultăți de integrare. Potrivit studiilor prezentate și practicii specialiștilor și cadrelor medicale, o mare parte dintre aceste probleme de sănătate grave pot fi reduse semnificativ sau eliminate complet atunci când prematurii sunt îngrijiți corespunzător. După un plan de intervenție și monitorizare multidisciplinară. Intervenția timpurie și terapiile integrate pot schimba decisiv parcursul acestor copii. Ele pot face diferența dintre a deveni adulți integrați în societate sau persoane asistate pe toată durata vieții.
Ce este Carnetul Prematurului și Nou Născutului Vulnerabil
Carnetul Prematurului reprezintă un instrument concret pentru asigurarea intervenției și monitorizării copiilor. El a fost gândit să informeze corect și să asigure urmărirea atentă și intervențiile terapeutice necesare pentru ca micuții să-și poată depăși dificultățile. Prin utilizarea acestui carnet, cadrele medicale vor putea urmări progresul copilului. Vor recomanda investigații specifice și intervenții terapeutice adecvate și vor preveni eventualele complicații. În plus, familiile vor avea la dispoziție un instrument de informare oficial, avizat de cadre medicale și ușor de urmărit.
În cadrul aceluiași demers este susținută și terapia Kangaroo Care (îngrijire piele pe piele). Aceasta este o tehnică de de îngrijire neonatală în care nou-născuții, inclusiv prematurii, sunt ținuți piele pe piele cu mama sau tatăl lor. Terapia Kangaroo ajută la stabilizarea temperaturii corpului, stimulează alăptarea, consolidează legătura afectivă între părinte și copil, reduce stresul și plânsul, stabilizează funcțiile vitale, scade riscul de infecții și susține creșterea și dezvoltarea prematurilor.