PRIN LUMEA MODEI. Africa are toate șansele să devină un nou lider mondial în fashion
Poveștile din lumea modei sunt fascinante și fabuloase. O perspectivă în perpetuă schimbare, piese care revin, constant, în trend, moda e un loc unde creativitatea nu are limite. Și nici nu ar trebui să aibă. Astăzi, la rubrica PRIN LUMEA MODEI, vorbim despre cum Africa are toate șansele să devină un nou lider mondial în fashion.
Un raport UNESCO, numit „Sectorul modei în Africa: Tendințe, provocări și oportunități de creștere”, arată că moda în Africa este în plină dezvoltare și că poate chiar mai mult. „Moda este în plină dezvoltare în Africa, iar acest raport arată că poate fi dezvoltată și mai mult. Pentru a realiza acest lucru, designerii, profesioniștii și întreaga infrastructură de producție și distribuție au nevoie de mai mult sprijin din partea factorilor de decizie publică. Potențialul este enorm. Nu numai pentru economie, ci și pentru incluziunea tinerilor, pentru emanciparea femeilor și pentru ca cultura africană să rezoneze la nivel global”, a declarat Audrey Azoulay, directorul general al UNESCO.
Africa deține toate atuurile pentru a deveni unul dintre următorii lideri mondiali în domeniul modei. Și cifrele din raport dovedesc asta. Continentul este:
un important producător de materii prime (37 de țări din 54 produc bumbac);
un exportator de textile în valoare de 15,5 miliarde de dolari pe an;
un importator de textile, îmbrăcăminte și încălțăminte în valoare de 23,1 miliarde de dolari pe an.
Tinerii, principalii „consumatori” de modă
Raportul mai arată că există o tendință de consum în creștere când vine vorba de haine făcute în Africa. Principalii „consumatori” sunt tinerii, mai ales că cei sub 25 de ani reprezintă 50% din populația totală a continentului. De asemenea, Africa cunoaște o creștere foarte rapidă în sectorul digital, ceea ce facilitează comerțul intra – african și apariția tinerelor talente. Tot mai mulți tineri se îndreptă spre acest domeniu, iar acest lucru a fost demonstrat în cadrul celor 32 de Săptămâni ale Modei organizate în fiecare an pe continent. În următorii 10 ani, se așteaptă o creștere cu 42% a cererii de haute couture africană.
Pe întreg continentul, oamenii caută din ce în ce mai mult produse „Made in Africa”, pe care le văd ca pe un simbol de mândrie și o modalitate de afirmare a identității lor. Însă, pentru a răspunde acestei cereri în creștere, UNESCO este necesară consolidarea întregului lanț de producție.