Scandalul momentului – bursele de merit. Și elevii cu medii sub 7, sau chiar mai mici, pot primi cei 450 lei
Anul școlar 2023 – 2024 nu este lipsit de probleme. Scandalul momentului este reprezentat de bursele de merit. Mai precis de acordarea lor. În acest moment, potrivit legii, orice elev poate primi bursă de merit. Totul depinde dacă se află sau nu printre primii 30% dintre elevii din clasă.
Metodologia prevede ca bursa de merit să fie acordată pentru minim 30% din elevii dintr-o clasă. Apar cazuri în care nu sunt incluși toți elevii cu medii peste 9,50. Atunci lista va fi completată și îi va cuprinde și pe ei. Problema apare în cazurile în care într-o anumită clasă nu sunt elevi cu medii foarte mari. De exemplu, într-o clasă în care cea mai mare medie este de 7, 30% dintre elevi vor primi bursă de merit. Cu alte cuvinte, de bursa de 450 lei pe lună se pot bucura și elevii cu medii de 5, de exemplu, dar și cei cu medii de 9 sau 10.
Elevii cu rezultate bune la învățătură, dezavantajați
Sunt cazuri în care elevi cu rezultate bune la învățătură nu primesc bursă de merit. Asta fiindcă nu reușesc să se afle printre primii 30% pentru care se pot acorda burse, fiind într-o clasa în care multi elevi au note mari. De asemenea, alți elevi cu rezultate mai puțin bune din alte clase primesc cei 450 lei. Mai simplu spus, se poate ca un elev cu media 8 dintr-o clasă să nu primească bursă fiindcă are colegi cu medii mai bune. În același timp, un alt elev, din altă clasă, cu media 6, poate lua bursă dacă se află printre primii 30%.
Astfel de situații au fost sesizate deja în Prahova. La Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Ploiești, potrivit observatorulph.ro, 857 de elevi primesc bursă de merit. Doar trei dintre ei au medii sub 9. În același timp, la Liceul Tehnologic „Elie Radu” din Ploiești primesc bursă de merit 373 de elevi. Cea mai mică medie a elevului care primește bursă de merit este de 4,59.
Ce spune legea
Metodologia de acordare a burselor școlare nu prevede o medie minimă până la care se acordă bursa de merit. „Bursele de merit se acordă pentru minimum 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu și liceu dintr-o unitate de învățământ preuniversitar. După cum urmează:
30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu și liceu dintr-o unitate de învățământ preuniversitar, mai puțin elevii din clasa a V-a și elevii din clasa a IX-a, în ordinea descrescătoare a mediilor generale anuale;
30% din elevii fiecărei clase a V-a dintr-o unitate de învățământ preuniversitar, în ordinea descrescătoare a mediilor calculate ca medie aritmetică, având două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute de elevi pe parcursul primelor două intervale de învățare din anul școlar în curs;
c) 30% din elevii fiecărei clase a IX-a dintr-o unitate de învățământ preuniversitar, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere în învățământul liceal sau profesional”, se arată în Metodologia de acordare a burselor. În toate cazurile, dacă cei cu medii de 9,50 sau mai mari nu sunt incluși, lista îi va cuprinde și pe ei.
Desi i s-a cerut o declarație pe grupul de presă inființat de Mininisterul Educației pe whatsapp, până la această ora ministrul Ligia Deca nu a dat niciun răspuns.