„Alege viața, nu drogurile”, noua campanie ce se va desfășura în școli și online
Pe 23 octombrie a avut loc prima ediție a Galei Sănătății Mintale. Acolo a fost prezentă și Natalia Intotero, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, care a vorbit despre consumul de droguri. În cadrul evenimentului a fost lansată și campania „Alege viața, nu drogurile”. Ea se va desfășura atât în școli, cât și online.
Campania „Alege viața, nu drogurile” este inițiată de Asociația de Psihoterapie Cognitiv – Comportamentală de Grup și vine în sprijinul copiilor și tinerilor. Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse spune că această inițiativă ajută ca fiecare dintre ei să înțeleagă care sunt riscurile consumului de droguri. Potrivit președintelui asociației, Malvina Roșu, campania se va derula pentru început în București. În 20 de unități de învățământ cu grad ridicat de risc. Informațiile vor ajunge apoi și în alte unități de învățământ din 20 de orașe din țară. În plus, informațiile vor fi disponibile și online, prin intermediul canalelor de social media și cu ajutorul unei aplicații.
Natalia Intotero sprijină orice acțiune de prevenție a consumului de droguri
„Prima ediție a Galei Sănătății Mintale, organizată aseară de Asociația de Psihoterapie Cognitiv – Comportamentală de Grup, a avut ca temă principală promovarea și susținerea programelor de prevenție și conștientizare a problemelor consumului de droguri și alcool în rândul copiilor și tinerilor din România. Campania „Alege viața, NU drogurile” se alătură eforturilor pe care Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse le-a făcut astfel încât să determinăm fiecare tânăr sau copil să conștientizeze riscurile majore la care se supune atunci când consumă substanțe interzise.
Le-am vorbit celor prezenți despre aplicația online de prevenție a consumului de droguri la care lucrăm. Dar și despre faptul că intenționăm să organizăm o caravană la nivel național. Cu un autocar personalizat, care să meargă prin județele țării și să îi convingă pe tineri să spună „nu” drogurilor prin prezentarea poveștilor reale ale unor foști consumatori. De asemenea, am subliniat că pentru a face față acestui flagel este necesară o strânsă colaborare între autorități. Atât centrale cât și locale, școală, familie, societatea civilă, specialiști. Urez mult succes Asociației de Psihoterapie Cognitiv-Comportamentală de Grup în proiectul lansat. Și îmi exprim tot sprijinul pentru orice acțiune de prevenție a consumului de droguri în rândul tinerilor”, a scris, într-o postare pe Facebook, Natalia Intotero.
Traficanții de droguri nu mai scapă de închisoare
După ce au avut loc mai multe incidente grave și chiar tragice, politicienii au luat măsuri. Legea „2 Mai” prevede că traficanții de droguri nu mai pot scăpa de închisoare. „Prin acest proiect, traficanții de droguri de mare risc vor executa pedeapsa în închisoare! Nu vor mai exista traficanți de droguri cu pedepse suspendate. Lăsați de fapt liberi să vândă în continuare substanțe psihoactive tinerilor. De asemenea, proiectul propune creșterea de la doi – șapte ani la trei – 10 ani a pedepselor pentru anumite fapte de efectuare de operațiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive”, a explicat, într-o postare pe Facebook, Alina Gorghiu, ministrul Justiției.
Lupta împotriva consumului de droguri devine tot mai grea. Datele raportului mondial pentru anul 2023 privind drogurile arată că în 2021 numărul consumatorilor a crescut cu 23% față de deceniul trecut. Se estimează că, la nivel global, peste 296 de milioane de oameni au consumat droguri în 2021. Tineretul este cele mai vulnerabil la consumul de droguri. Tot tinerii sunt și cel mai grav afectați de tulburările legate de consumul de substanțe.