Atelier de film documentar pentru adolescenți. Incep înscrierile
După Oradea și Brașov, a venit rândul orașului Timișoara să deschidă înscrierile la un atelier de film documentar pentru adolescenți organizat de Asociația One World Romania. Atelierele revin anul acesta cu o nouă dimensiune. Seste copul de a crea noi contexte de schimb intercultural și de a contribui la incluziunea socială a refugiaților ucraineni aflați în România. Fiecare dintre cele 4 ateliere va aduce laolaltă 16 participanți, dintre care 8 ucraineni.
Atelierul din Timișoara se va desfășura în perioada 6 – 10 noiembrie la Casa LOGS, cu sprijinul festivalului partener Ceau, Cinema! Inscrierile sunt deschise până pe 26 octombrie. Atelierul este coordonat de Ana Gurdiș (regizoare de film documentar) și Mircea Gherase (regizor și operator de imagine). Este destinat tinerilor cu vârsta cuprinsă între 14 și 19 ani.
Meet, Point & Shoot
Meet, Point & Shoot oferă tinerilor o introducere în noțiunile de bază ale limbajului și gramaticii audiovizuale, la nivel teoretic și practic. Programul conceput de traineri aduce în atenția participanților reprezentarea realității prin aparatul de filmat și implicațiile sale.
Atelierul nu este competitiv, ci mai degrabă dorește să aducă împreună participanții într-un spațiu destinat expresiei și discuției libere despre drepturile omului, într-un cadru non-formal. Participanții vor lucra atât individual, cât și în echipe, printr-o serie de exerciții de filmare pe teren și de montaj. Acestea sunt mai apoi sunt puse în discuție și analizate din punct de vedere formal, gramatical și etic.
Cum se aplică la atelier?
În vederea selecției, îi invităm pe cei interesați să completeze în limba engleză formularul: https://forms.gle/xqE3AJ3hYME9Yetg6. Atelierul se va desfășura în limba engleză, dar pe tot parcursul acestuia va fi prezent și un shadow teacher (facilitator) vorbitor de limbă ucraineană. Nu există taxă de înscriere sau de participare. Pentru întrebări legate de aplicație, vă rugăm să ne scrieți pe adresa atelier@oneworld.ro.
Ana Gurdiș
Este o regizoare de film documentar originară din Republica Moldova, care în prezent locuiește la București. Deține o diplomă în jurnalism și una în regie de film. A finalizat UNATC în 2021 și tot atunci a debutat cu documentarul „Eva noastră”, despre provocările unei familii cu dizabilități din nordul Moldovei, care și-a avut premiera mondială la TIFF, ulterior a fost proiectat în festivaluri ca ASTRA, DOK.fest München, MOLDOX, DokuBaku și poate fi vizionat pe platformele East Silver Doc și Agora Doc Market. În prezent Ana lucrează la cel de-al doilea lungmetraj documentar și experimentează noi forme de exprimare audio-vizuală. Ana deține o formare de trainer în educație media, obținută în cadrul mai multor ateliere organizate de DW Akademie și este absolventa atelierelor de dezvoltare de film documentar: Talent Nest, East West Talent Lab, Moldox Lab, Transilvania Talent Lab.
Mircea Gherase
A absolvit în 1999 o secție a Facultății de Științe Economice din cadrul Universității de Vest Timișoara. A decis să se îndrepte către un domeniu care îl fascinează și în prezent: realizarea de imagini. De-a lungul timpului a lucrat ca fotograf independent, a realizat workshop-uri de fotografie (Diafragma9), trei ani la rând a călătorit în India pentru aceste ateliere. Și-a dat seama că alături de pasiunea pentru imagine, este „prins” și de poveștile oamenilor, așa că trecerea spre filmul documentar i s-a părut firească. A realizat două documentare: „Superhombre” (2019), meșterit împreună cu Lucian Mircu, și „Oamenii drumului” (2022). În prezent, lucrează împreună cu Lucian Mircu la un nou documentar pe care speră să-l finalizeze în primăvara anului viitor.