Locuri de poveste din România. Barajul Pecineagu, cel mai mare baraj de anrocament din Europa
Locuri de poveste din România. Deși putem vizita locuri frumoase din afara țării, e important să știm că și la noi sunt o mulțime de obiective turistice, unele mai interesante decât altele. România e o țară fabuloasă, cu toate formele de relief, care merită să fie descoperită. De aceea, continuăm rubrica noastră despre locuri de poveste din România. Copii, dați-le idei părinților!
În comuna Rucăr din județul Argeș, pe cursul superior al râului Dâmbovița, se situează Barajul Pecineagu. El este amplasat într-o depresiune dintre Munții Piatra Craiului și Munții Iezer – Păpușa, se află la o altitudine de 1117 metri. Potrivit Consiliului Județean Argeș, Barajul Pecineagu este considerat cel mai mare baraj de anrocament din Europa și se numără printre primele 10 din lume. Despre baraj se mai spune și că e unul dintre cele mai bine gândite proiecte în ceea ce privește evacuarea apei cât mai repede și cât mai sigur. El este utilizat pentru alimentare cu apă, producție de energie hidroelectrică și irigații. Barajul se întinde pe o suprafață de 182 de hectare și poate acumula până la 63 de milioane mc de apă. Ca dimensiuni, are o înălțime de 107 m și o lungime de coronament de 267 m.
Cum ajungi la Barajul Pecineagu
Toamna e aici, iar o plimbare la Barajul Pecineagu este, credem noi, o alegere bună. Și vă spunem și de ce. Barajul este înconjurat de păduri, iar în această perioadă puteți asista la un spectacol de culori. Peisajul este unul cu adevărat de poveste. Reprezentanții Consiliului Județean Argeș ne explică cum putem ajunge la baraj. „Se ajunge relativ ușor, din Câmpulung Muscel spre Brașov pe DN73, până în comuna Podul Dâmboviței. La doar 25 de kilometri de baraj aveți de parcurs un drum pietruit ce trece prin satul Sătic, unul din cele mai frumoase din zonă”, se arată pe site-ul Consiliului Județean Argeș.
Dicționar
Baraj: Construcție hidrotehnică, așezată transversal în albia unui curs de apă, pentru ridicarea nivelului apei în amonte și crearea unui lac de acumulare;
Anrocament: îngrămădire de bolovani, de piatră, de beton etc., care formează platforme de întărire, diguri etc.;
Coronament: partea superioară a unui chei, a unui dig, a unui zid de sprijin, executată, de obicei, din piatră fățuită.